Seksiasentoja liikuntarajoitteisille – näin onnistut!

Kehon krempat eivät ole este yhdynnälle: tarvitaan vaan kokeilunhaluista asennetta ja pilkettä silmäkulmaan!

Vaikka seksi on paljon muuta kuin yhdyntä, myös yhdyntää ja seksuaalista tyydytystä halutaan liikuntarajoitteista huolimatta. Leikkausten, sairastelun ja ikääntymisen myötä monet tutut seksiasennot eivät välttämättä enää onnistu: kipeät polvet eivät kestä, lonkat eivät avaudu tarpeeksi, sydänsairaus ei salli rasitusta tai kehon liikkeitä on vaikeaa hallita.

– Seksuaalinen hyvinvointi ja hyvä suhde kumppaniin edistävät ikääntyvän terveyttä, ja hyvä terveys puolestaan antaa paremmat edellytykset seksuaaliselle aktiivisuudelle, sanoo Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen tutkimusprofessori Osmo Kontula.

– Lääkitys, sairaudet ja toimintarajoitteet vähentävät ikääntyneiden pariskuntien yhdyntöjä. Noin joka viidennen yli 50-vuotiaan seksielämää haittaa kumppanin sairastelu, Kontula kertoo.

Anu Parantainen neuvoo kirjassa Kosketuksen kaipuu - kypsän iän seksuaalisuus, että kohtia, joissa kehossa on kipua tai jäykkyyttä, on hyvä tukea esimerkiksi tyynyillä. Mikäli kärsit lihasheikkoudesta tai tärinästä, olisi hyvä olla kosketuksessa mahdollisimman paljon kumppaniin ja alustaan.

Tässä muutamia vinkkejä pariskunnille asennoista, joissa yhdyntä onnistuu erilaisista kehon rajoitteista huolimatta.

1. Jos naisella on selkä kipeä, mutta polvet jaksavat: Nainen asettuu polvilleen tyynylle, jalat hieman auki. Ota yläkropalle tuki nojaamalla esimerkiksi rahiin, sänkyyn, tuoliin tai sohvaan. Mies asettuu naisen taakse polvilleen.

2. Jos nainen kärsii selkäkivuista: Hanki mukava ja tukeva tuli, jossa voit levittää jalkojasi. Aseta tuoli selkäpuoli seinää vasten parhaan tuen takaamiseksi. Nainen istuu tuoliin. Tyyny alaselän takana lisää mukavuutta. Mies puolestaan nappaa tyynyn pehmusteeksi omien polviensa alle ja polvistuu naisen jalkojen väliin. Nainen voi pitää toista jalkaa lattialla ja toista polvea koukussa miehen ympärillä. Saat jalkapohjalla tukea miehen reidestä.

3. Kylkimakuu soveltuu useimmille lonkka-, polvi- tai olkapäävaivoja kokeville. Mies voi maata kyljellään lonkat koukussa. Nainen makaa selällään, polvet ja lonkat koukistettuna ja nostaa jalat viistosti miehen lantion yli. Nainen voi asettaa alaselän alle tueksi vaikka pienen pyyherullan.

4. Rento ja hyvin tuettu asento onnistuu parhaiten lusikka-asennossa kyljellään. Mies on takana ja nojaa naiseen. Klitoriksen hyväily käsin onnistuu samalla hyvin lisäten naisen kiihottumista.

5. Sydänsairaalle miehelle vähiten kuormittava rakastelutyyli on seisoma-asento, ja nainen voi maata pöytätasolla selällään. Tämä asento sopii myös liikuntarajoitteisille ja selkävaivaisille.

Asennot ovat Väestöliiton julkaisusta Kosketuksen kaipuu – kypsän iän seksuaalisuus. 2011. Toim. Anne Leinonen ja Jaana Syrjälä.


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja