Mainos

Savonlinnaan uuden teoksen säveltänyt Aulis Sallinen: Valtio ilman kulttuurin arvostusta on apinavaltio!

2:08

Valtio, joka unohtaa kulttuurin ja koulutuksen, muuttuu apinavaltioksi, murahtaa säveltäjämestari Aulis Sallinen. 82-vuotias oopperamme legenda on jälleen vauhdissa. Hän on säveltänyt uuden teoksen Olavinlinnalle. Savonlinnan oopperajuhlilla nähdään myös Sallisen menestysooppera Kullervo, jonka päärooleissa laulavat suomalaiset sisarukset.

Aulis Sallinen on kuin lempeä isoisä. Lämmin kädenpuristus ja hymy. Puhekin on rauhallista ja harkittua – mutta tiukkaa.

Kilpailu maailmalla ankaraa

– Meillä tuppaa olemaan kaikenlaisia kansallisia sokeita pisteitä. Että olisimme jotenkin ainutlaatuinen oopperamaa. Emme ole. Asun talvet Ranskassa ja seuraan näitä asioita siellä. Ranskassa valmistuu koko ajan uusia oopperoita ensi-iltoihin.

– No onhan Ranska 10 kertaa Suomea suurempi. Meillä on fantastinen orkesterilaitos ja paljon lahjakkuuksia. Olemme varmasti väkilukuun suhteutettuna kärkimaita.

– Mutta ei menestys ole itsestäänselvyys. Hyvää koulutusta on vaalittava. Maa, joka unohtaa nämä asiat, on tuhoon tuomittu. Se muuttuu apinavaltioksi.

Ratsumies piiskasi, Kullervo riehui

Lauantai-iltapäivänä Olavinlinnan saliin saapuu tyytyväinen mies. Alkamassa on Linna vedessä-runoteoksen kantaesitys ja illalla Kullervo-oopperan uusintaensi-ilta. Edellinen oli täällä 2014.

– Enhän minä tällaista ole aiemmin kokenut, tunnustaa Sallinen.

Hänen oopperauransa alkoi täältä vuonna 1975, ensimmäinen oopperansa, Ratsumiehen ensi-illasta.

– Valtavia muistoja tänne liittyy, kertoo Sallinen.  Ratsumies piiskasi minut oopperan tielle. Sen jälkeen niitä valmistui vielä viisi.

Kalevalainen kostotarina Kullervo on toinen Sallisen merkkiteos Savonlinnassa. Senkin ensi-iltaan Los Angelesissa v. 1992 liittyy dramatiikkaa.

– Pian ensi-illan jälkeen kaupungissa alkoivat rajut mellakat. Lehdet kirjoittivat, että näin ne kullervot riehuvat täälläkin, kertoo Sallinen.

Sisko ja sen pikkuveli – yhdessä huipulla

Kullervon pääosissa on sisaruspari: päähenkilönä Ville Rusanen ja äitinä isosisko Johanna Rusanen-Kartano. He tulevat haastatteluun suoraan kenraalin lavalta, kuin voittaneet urheilijat radalta – hiessä ja onnellisina.

– Kovin harvinaista tämä on, että pääsemme samaan oopperaan, molemmat hihkuvat.

– Onhan se niin ylpeää kuunnella vieressä, kun sisko laulaa upeasti aariaa, hymyilee Ville Rusanen.

– Ja minä saan esittää Villen äitiä! heittää Johanna Rusanen-Kartano takaisin.

Sisarukset oopperamaailman huipulla, se vasta onkin harvinaista. Lähtikö Ville Rusanen kuusi vuotta vanhemman siskonsa jalanjäljille

– Yritin kaikkeni, että en! Olin rockbändin basisti, nauraa pikkuveli.

Nyt he ovat unelma-ammateissaan ja kysyttyjä maailmalla.

– Onhan tämä johdatusta. Saamme olla isoissa rooleissa täällä ja osa Savonlinnan oopperajuhlien historiallista jatkumoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.