Mainos

Sauna moderniin perinnetaloon

Saunan seinien eristämiseen käytetään 30 mm vahvuista Sauna-Satu -uretaanilevyä, jonka molemmat puolet on pinnoitettu alumiinipaperilla. Levyn tavallinen myyntikoko on 600 x 1200 mm ja ympäripontattuna sen voi asentaa seinälle kuinka päin hyvänsä. Perinnetaloon on kuitenkin toimitettu talopakettikohtainen levy, joka on tehty valmiiksi kokoon 600 x 2400 mm. Levy on nopea ja helppo asentaa, koska se mahtuu lattiasta kattoon yhtenäisenä. Koska seinässä on 600 mm tolppajako, tolpat osuvat aina levyn reunan kohdalle.

Levyn ponttiin puristetaan uretaaniraita, minkä jälkeen levy nostetaan seinälle, painetaan ponttiinsa ja naulataan kiinni runkotolppiin. Saumat ja naulojen kannat peitetään teipillä, jottei kosteus pääse niiden kautta levyn väärälle puolelle. Lattiaa vasten jäävä sauma tiivistetään uretaanimassalla.

Lämmöneristyksen jälkeen saunaan tehdään koolaus panelointia varten. Tässä vaiheessa on muistettava lauteiden ja kiukaan kannakkeiden kiinnitys ja se, että ilman on päästävä kiertämään niidenkin takaa. Paneelin taakse ei saa muodostua minkäänlaista umpipussia. Täällä lauteiden kannakkeiden vahvikkeeksi on asennettu parinkymmenen millin vahvuiset vanerilevyt, jotka on upotettu runkorakenteisiin ja ruuvattu niihin tiukasti kiinni. Vastaavalle kohdalle paneelin pintaan tulee ulkokannake, jonka varaan muotoiltu laude lopuksi nostetaan. Myös ulkokannakkeet on irrotettu tervaleppäpaneelista 5–6 mm paksulla vanerilapulla, joten niiden ja seinän pinnan väliin jää ilmarako. Minnekään ei siis jää paikkaa, johon vesi voisi jäädä makaamaan ja muodostamaan itiökasvustoa.

Seinät ja katto paneloidaan tervalepällä. Tervaleppää ovat myös lauteet, jotka on muotoiltu etureunastaan mukavan kuperiksi. Nautinnollisen rento asento löytyy itsestään, sillä selkänoja on miellyttävän viisto.

Valaistus toteutetaan kuituvalojärjestelmällä. Kuituja tulee esimerkiksi lauteiden alle, seinää puolestaan valaisevat erilliset lyhdyt. Erityisen hienon efektin antavat alalauteeseen upotettua vesiastiaa korostavat valaisimet sekä kiukaan päälle sijoitettu iso kuituvalo: kun heitetään löylyä, höyryn kihahtaminen näkyy vaikuttavana valoleikkinä.

Pesuhuoneen vastaisen seinän yläosa ja ovi kokonaisuudessaan ovat lasia, joten tilaan saadaan runsaasti avaruutta ja ilmavuutta. Lasi- tai kiviseinien vaikutus on kuitenkin aina muistettava ottaa huomioon laskettaessa kiukaan kokoa: ne lisäävät jonkin verran sen tehotarvetta.

Lisätietoa:
Lauteet ja valaistus Lumilaude Oy, Lumijoki, www.lumilaude.fi
Eristeet: SPU-Systems Oy, Kankaanpää, www.spu.fi

(JKA 4.5.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.