Sauli Niinistö ja kuningas Charles tapasivat viimeksi kun valta oli juuri vaihtunut – sitä edellisen kerran presidentti ja kuninkaallinen kävivät "perusteellisen keskustelun"

Presidentti Niinistö ja rouva Haukio saapuivat osoittamaan kunnioitusta Elisabetin arkulle Lontoossa 1:49
Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio osoittivat kunnioitustaan edesmennyttä kuningatar Elisabetia kohtaan Westminster Hallissa syyskuussa 2022

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio osallistuvat kuningas Charlesin kruunajaisiin Lontoossa 6. toukokuuta. Niinistö tapasi Charlesin viimeksi vuonna 2022 kuningatar Elisabetin hautajaisten yhteydessä.

Kuningas Charlesin kruunajaiset järjestetään Lontoon Westminster Abbeyssa lauantaina 6. toukokuuta. Tasavallan presidentin kanslia vahvisti MTV Uutisille keskiviikkona 12. huhtikuuta, että presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio osallistuvat kruunajaistilaisuuteen Lontoossa. 

Presidentti Niinistön ja kuningas Charlesin edellinen tapaaminen oli surullisissa merkeissä. Niinistö tapasi tuoreen kuninkaan noin kymmenen päivää vallan vaihtumisen jälkeen, eli Charlesin äidin kuningatar Elisabetin kuoleman jälkeen. Elisabet menehtyi 8. syyskuuta 96-vuotiaana, ja Charlesista tuli tuolloin välittömästi kuningas.

18. syyskuuta Niinistö ja Haukio kävivät osoittamassa kunnioitustaan edesmenneelle kuningattarelle Westminster Hallissa, jossa menehtyneen monarkin arkku oli useiden päivien ajan näytillä. Saman päivän iltana presidenttipari osallistui kuninkaan vastaanotolle Buckinghamin palatsissa. Vastaanotolle oli kutsuttu hautajaisiin osallistuvia valtionpäämiehiä, korkea-arvoisia johtajia sekä diplomaatteja ympäri maailman.

Seuraavana päivänä, 19. syyskuuta, Niinistö ja Haukio osallistuivat kuningatar Elisabetin hautajaisiin Westminster Abbeyssa, johon kutsuttiin yli 2000 vierasta. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Oli kunnia päästä kunnioittamaan hänen merkittävää elämäänsä ja perintöään, Niinistö julkaisi hautajaisten jälkeen virallisella Twitter-tilillään.

Tätä edeltävän kerran Charles ja Niinistö tapasivat, kun kuninkaallinen oli vielä prinssi. Presidentti Niinistö vieraili maaliskuussa 2022 Lontoossa osallistuakseen JEF-maiden kokoukseen. Vierailullaan Niinistö tapasi myös Charlesin tämän kotona Clarence Housessa "perusteellisen keskustelun" merkeissä. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lue myös:

    Uusimmat