Sarkozy voitti Ranskan presidentinvaalit

Sosialistien ehdokas Segolene Royal on tunnustanut tappionsa. Tv-ennusteiden mukaan Nikolas Sarkozy saa 53-53,2 prosenttia äänistä, kun Royalin ääniosuus jää 46,8-47 prosenttiin.

Ranskalaiset ovat äänestäneet itselleen odotetusti oikeistolaisen presidentin.

Ennakkosuosikki Nicolas Sarkozy sai virallisten ennusteiden mukaan 53 prosenttia äänistä. Sosialistien Segolene Royal jäi selvästi taakse, noin 47 prosenttiin.

Tulos ei jättänyt tilaa selittelyille, sillä äänestysprosentti oli nousemassa erittäin korkeaksi.

Tulosennusteiden selvittyä Sarkozyn kannattajat puhkesivat UMP-puolueen päämajan luona hurjaan huutoon.

- Me voitimme, me voitimme, kannattajat huusivat.

Tappion kärsinyt Royal ilmestyi kannattajiensa eteen lähes heti ennusteiden julkaisun jälkeen. Hän vakuutti, että vasemmistolle tulee vielä uusia tilaisuuksia.

- Jatkan taistelua vasemmiston naisena, Royal lupasi.

Sarkozy vetosi yhtenäisyyden puolesta

Ranskan presidentinvaalit voittanut Nicolas Sarkozy lupasi kiitospuheessaan olla koko Ranskan presidentti. Samalla hän painotti kunnioittavansa sosialistien Segolene Royalia sekä hänen äänestäjiään.

- Royalin kunnioittaminen tarkoittaa niiden miljoonien ranskalaisten kunnioittamista, jotka äänestivät häntä, Sarkozy sanoi Pariisissa.

- Näkemyseroista huolimatta haluan sanoa, että minulla on vain yksi Ranska, liikuttuneeksi omaa oloaan kuvaillut voittaja sanoi.

Sarkozy lähetti ensi töikseen myös tukun ulkopoliittisia viestejä. Hän vakuutti olevansa sydämeltään eurooppalainen ja uskovansa Euroopan unioniin. Yhdysvalloille hän vakuutti Ranskan olevan maan liittolainen.

- Haluan sanoa heille, he voivat luottaa meidän ystävyyteemme.

"Sarkozy tuo uudistuksia"

Monet Sarkozyn kannattajista olivat saapuneet UMP:n päämajalle jo tunteja ennen äänestyksen päättymistä.

Sarkozy tuo tukijoidensa mukaan Ranskaan kauan kaivattuja uudistuksia erityisesti taloudessa. Ranskaa rasittaa yhä korkea työttömyys, ja talouskasvu on hidasta.

- Ranska on vajonnut jo liian kauan. On aika, että alamme vihdoin ottaa muita Euroopan maita kiinni, opettajana työskentelevä Cecile Robin kertoi.

- Työnteon arvostus on palautettava, liian moni elää tuilla, Genevieve Gabillon nyökkäili.

Paikalle tulleet eivät uskoneet, että kiistellyn Sarkozyn voitto johtaisi mellakoihin, joista Segolene Royal varoitteli ennen vaalia.

- Joku voi kyllä yrittää, Agathe Bastien pohti.

- Sarkozyn tukijat eivät mellakoisi, jos Royal voittaisi, se on kunnioitusta. Miksi Royalin tekisivät toisin, jos Sarkozy voittaa? hän kyseli.

Hän ei pitänyt lainkuuliaisuutta ja tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa kannattavaa Sarkozya vaarallisena.

- Se on hänen vastustajiensa luomaa pelottelua ja mustamaalausta.

Sarkozy on luvannut uudistaa Ranskaa ripeästi ja perinpohjaisesti. Presidentillä on Ranskassa laajat valtaoikeudet. Hänen mahdollisuutensa ajaa läpi uudistuksia riippuvat kuitenkin olennaisesti parlamentin tuesta. Siten kesäkuun parlamenttivaaleista on tulossa Sarkozylle hyvin tärkeät.

Mellakoihin varauduttiin

Äänestyspäivä sujui Ranskassa varsin rauhallisesti. Poliisi partioi kuitenkin tehostetusti erityisesti suurissa kaupungeissa myöhäisempien levottomuuksien varalta.

Sarkozylle povatun voiton pelättiin kiristävän tunnelmaa erityisesti siirtolaisten asuttamissa lähiöissä, joissa mellakoitiin laajasti vuonna 2005. Sisäministerinä tuolloin toimineen Sarkozyn kommentit mellakoivasta "roskaväestä" muistetaan lähiöissä yhä.

Myös äärivasemmiston ja anarkistinuorten reaktioita tarkkailtiin.

Vaaleja edeltävänä yönä Pariisissa poltettiin jo vajaat 30 autoa. Tämä ei silti välttämättä vielä ennustanut laajoja mellakoita, sillä Ranskassa poltetaan tavanomaisenakin viikonloppuna kymmenittäin autoja.

Vaalituloksen odotettiin kuitenkin aiheuttavan ainakin pieniä välikohtauksia.

Uusi presidentti aloittaa työt 17. toukokuuta. Hän seuraa virassa oikeiston Jacques Chiracia, joka on johtanut Ranskaa vuodesta 1995 asti.

Ari Vatanen: Sarkozy tuo muutosta

Ranskan EU-parlamentaarikon Ari Vatasen mukaan Nicolas Sarkozy tuo voittaessaan Ranskalle kauan kaivattuja uudistuksia. Sarkozyn UMP-puoluetta edustava Vatanen osallistui Sarkozyn vaalivalvojaisiin Pariisissa.

- Sarkozy jakaa mielipiteitä, koska hän edustaa muutosta. Hänellä on kuitenkin kansan hiljaisen enemmistön tuki. Se näkyi jo hänen ensimmäisen kierroksen kannatusluvuistaan, Vatanen luonnehti.

Vatasen mukaan Sarkozy ei ole ehdokkaana täydellinen, mutta selvästi parempi vaihtoehto kuin sosialistit, jotka Ranskassa eivät ole kyenneet uudistumaan. Vatanen luonnehtii Sarkozya pragmaattiseksi.

- Valitettavasti Ranskassa sosialistit eivät ole sama asia kuin esimerkiksi Tony Blair Britanniassa tai sosiaalidemokraatit Suomessa, Vatanen kommentoi.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja