Sanna Marin: Veikkauksen edunsaajien leikkaukset perutaan – Veikkausrahojen alenema korvataan kaikille sataprosenttisesti

7:16
Näin Sanna Marin kertoi tehdystä päätöksestä tiedotustilaisuudessa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo hallitusviisikon sopineen, että kaikille edunsaajille korvataan sataprosenttisesti Veikkauksen tuottojen alenema ensi vuonna. Kyse on kulttuurialan lisäksi esimerkiksi nuorisotyöstä ja liikunnasta.

Asiasta illalla kertonut Marin perusteli päätöstä sillä, että koronatilanne on ollut erittäin vaikea ja monilla edunsaajilla on tärkeä rooli kriisistä toipumisessa.

Hallituksen viisikko on neuvotellut tänään illalla asiasta. Marinin mukaan sopu on syntynyt, eikä nyt sovittu rahoitus ole pois muista kohteista.

Veikkausvaroista poistuvan tuen määrä kompensoidaan edunsaajille sataprosenttisesti.

Vuoden 2023 tilannetta ei käyty tänään läpi.

Marinin mukaan päätökset on tehty budjetin kehyksen sisällä, eikä kompensaatio johda valtion velanoton kasvuun. Kokonaissumma on 77 miljoonaa euroa.

– Budjetin osuus tästä (kompensaatiosta) on noin 47 miljoonaa euroa.

Loput kompensaatiosta saadaan katettua arpajaisverolla ja vielä jakamattomasta rahasta. Luvut tarkentuvat vielä, koska budjettiprosessi on vielä kesken.

– Vasta myöhemmin näemme, mitä nämä luvut tarkalleen tulevat olemaan, Marin sanoi.

Marin: Päätösten uudelleenarviointi viisautta

Marin sanoi tiedotustilaisuudessa pitävänsä viisautena sitä, että jo tehtyjä päätöksiä osataan muuttaa tarvittaessa.

– Kun me saamme uutta tietoa, olemme valmiita arvioimaan omia päätöksiämme ja tekemään uusia ratkaisuja. Niin me olemme nyt toimineet.

Hänen mukaansa syksyn aikana on selvinnyt se todellisuus, mihin jo sovitut leikkaukset olisivat johtaneet. Jyvitys, eli leikkausten tarkempi kohdentuminen on vasta selvinnyt syksyn aikana, ja tämä olisi ollut taustalla päätöksen pyörtämisessä.

– Ne olisivat johtaneet kohtuuttomaan tilanteeseen monien toimijoiden ja järjestöjen osalta. Sen takia olemme halunneet omalta osaltamme tehdä muutoksia budjettiin.

"Itse olisin mieluummin toiminut niin..."

Marin otti kantaa myös hallituksen kesken johtaneeseen sananvaihtoon ja julkiseen kohuun.

– Tämä viikko on ollut monellakin tapaa poikkeuksellinen, ja tietenkin olen ollut erityisen pahoillani siitä, että tämä on aiheuttanut kulttuurikentälle mutta myös muille järjestöille ja toimijoille epätietoisuutta.

– Itse olisin mieluummin toiminut niin, että viisikko olisi ensin käynyt tämän kokonaisuuden yhdessä läpi, etsinyt neuvotteluratkaisun, kertonut siitä yhdessä. Sitten olisimme ehkä välttäneet tämän kaltaisen hämmennyksen kuin tällä viikolla on ollut.

Marinin mukaan nyt olisi syytä kohun puimisen sijaan katsoa eteenpäin.

– Kyllä hallituksella on toimintakykyä ja toimintahalua. Yhdessä näitä ratkaisuja tehdään.


2:02
Katso myös: Sanna Marin sanoi eilen, että valtio voisi tukea Veikkauksen rahoituksen vähenemisen takia kärsiviä kohteita suunniteltua enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja