MTV Uutiset sai listan Kesärannan illanviettoon osallistuneista – Levy-yhtiöpomo: "Kutsu ja illan luonne eivät täysin kohdanneet"

Kesärannan illanistujaisia seuranneet kulttuurialan leikkausuutiset aiheuttavat mielipahaa alan sisällä – MTV Uutiset Liven haastattelussa Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönkkö 4:31
Kesärannan illanistujaiset ja kulttuurialan leikkaussunnitelmat ovat aiheuttaneet mielipahaa musiikkialalla – MTV:n haastatteli keskiviikkona Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönkköä.

Sony Music Finlandin markkinointijohtaja Jannika Nyqvist osallistui paljon keskustelua herättäneeseen musiikkialan edustajien ja päättäjien väliseen Kesäranta-iltamaan ja kertoo nyt, millainen maku illasta jäi. 

Musiikkialan edustajat kutsuttiin pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan sunnuntai-iltana puhumaan musiikkialan tulevaisuudesta. Jälkikäteen monet tapahtumaan osallistuneet musiikkialan edustajat kertoivat, että mahdollisuudet kunnon keskustelulle jäivät vähäisiksi.

Kaksi yötä iltamasta, tiistaina, opetus- ja kulttuuriministeriö ilmoitti kulttuurialan leikkauksista, jotka olisivat suuruudeltaan yli 18 miljoonaa euroa. Iltaman ja leikkausilmoituksen ajoitus on suututtanut monia.

Sony Music Finlandin markkinointijohtaja Jannika Nyqvist sai kutsun Kesärantaan ja osallistui illanviettoon. Hänen mukaansa kaikilla ei ollut mahdollisuutta keskustelulle tilaisuuden aikana, koska tilaisuus ei ollut strukturoitu.

Nyqvist itse pääsi keskustelemaan sekä pääministeri Sanna Marinin että pääministerin erityisavustajan kanssa ja tietää osan vieraista puhuneen merkittävistäkin asioista alan kannalta. Tällaisia olivat muun muassa tekijänoikeuslain uudistus, musiikkialan freelancereiden tuki, kulttuurialan elpyminen koronakriisin jälkeen ja alan työntekijöiden jaksaminen. 

– Nyt julkisuudessa on ollut kuva siitä, että tapaamisessa pelkästään juotiin valkoviiniä ja laulettiin yhteislauluja. 

Nyqvist kuitenkin koki illan aikana, että asioista on keskusteltava uudestaan ja virallisemmin, ja siksi hän esitti jo iltamassa toiveen pääministeri Marinille virallisesta tapaamisesta musiikkialan ja päättäjien välille.

– Ehdotin uutta tapaamista, koska Kesärannan kutsu ja illan luonne eivät täysin kohdanneet.  Vaikka tiesin, että isoja tärkeitä päätöksiä ei sunnuntai-iltana kolmen tunnin aikana Kesärannassa tehdä, kutsu oli vaikuttanut hyvin viralliselta. 

Uusi tapaaminen on toteutumassa, mutta ajankohdasta tai sen kokoonpanosta ei ole vielä tietoa. Uudessa tapaamisessa markkinointijohtaja Nyqvist toivoo asioiden nytkähtävän puheen tasolta tekoihin. Hän myös haluaa, että tapaamiseen osallistuvat myös ne kulttuurialan toimijat, jotka eivät ole saaneet ääntänsä kuuluviin tähän mennessä.

– On erittäin valitettavaa, että lähes kaikki on jäänyt tähän mennessä puheen tasolle. Hallitus on osoittanut näennäisesti ymmärrystä ja ympatiaa alaa kohtaan, mutta konkreettiset toimet ovat jääneet vähemmälle.

MTV Uutiset sai listan illanviettoon osallistuneista

Sunnuntaiseen Kesärannan illanviettoon osallistui kansanedustaja Ilmari Nurmisen (sd.) mukaan artisteja, muusikoita ja esiintyjä sekä muita musiikkialan toimijoita, kuten etu- ja ammattijärjestöjen edustajia. 

Nurminen toimii Eduskunnan musiikkiverkoston puheenjohtajana. Hänen mukaansa verkoston tarkoituksena on vahvistaa päättäjien ja musiikkialan yhteistä vuorovaikutusta. 

MTV Uutiset sai pääministerin erityisavustajalta Iida Vallinilta listan Kesärantaan kutsutuista, jotka osallistuivat tilaisuuteen.

Paikalla olivat Anne Kirsikka, Mikko Merimaa, Jonna Kärkkäinen, Sanni Kahilainen, Tina Jukarainen, Tommi Kyyrä, Annika Oksanen, Jannika Nyqvist, Noora Marttila, Emil Korkiakoski, Atte Ranta, Benjamin Peltonen, Anna Abreu, Sanni, Pete Parkkonen, Ilta, Juulia, Diandra, Pihlaja, Elias Gould, IBE, Frans Harju, Pietari Purovaara, Neea Jokinen, Anni Minkkinen, Karim Saheb, Shirly Karvinen, Janne Saarinen, Iivari Suosalo, Joonas Laaksoharju, Atso Soivio ja Alma.

"Tapaaminen vaikuttaa epäonnistuneelta PR-kampanjalta"

Nyqvist ymmärtää Kesäranta-iltamasta aiheutuneen mielipahan musiikkialalla. Hänen mukaansa myös tapaamisen kutsuvieraslistaa voi ja pitääkin kritisoida. 

– Olisi ollut toivottavaa, että ala olisi ollut edustettuna laajemmin.

Koska kulttuurialan leikkauksista ilmoitettiin vain kaksi päivää Kesärannan tapaamisen jälkeen, tämä saa Kesärannan illallisen näyttämään Nyqvistin mukaan irvokkaalta.

 – Tapaaminen vaikuttaa nyt Marinin epäonnistuneelta PR-kampanjalta. Uusimpien tietojen valossa on kuitenkin vaikea sanoa, missä foorumeissa esimerkiksi kulttuurialan leikkauksista koskevista ulostuloista on sovittu. 

Torstaina hallituspuolueiden välillä kuohui, kun pääministeri Marin (sd.) arvosteli tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvista (kesk.) siitä, että Kurvinen tiedotti Veikkauksen edunsaajia uhkaavista leikkauksista tiistaina.

Hallitusviisikko on perjantaina kokoontunut sopimaan, miten väheneviä Veikkaus-tuottoja korvataan eri edunsaajille ensi vuonna. 

Marin on jo ilmoittanut, että SDP haluaa perua kulttuurialan leikkaukset. Nyqvist on yrittänyt ymmärtää hallituksen toimintaa viikon aikana.

– Valitettavasti Keskustan ja SDP:n keskinäinen toiminta näyttäytyy melkoisena sekoiluna tällä hetkellä. Pääasia on, että ratkaisu löydetään ja leikkaukset perutaan. Jos tämä fiasko on sitä edesauttanut, niin hyvä niin.

Pääministeri on pahoitellut Kesärannan iltaman jälkeistä kohua ja sanonut, että tapaamisen tavoite oli vipitön. Nyqvist sanoo, että pääministerin pahoittelu on tärkeä ele.

– Mielestäni kulttuuriministeri Kurvisenkin kannattaisi tehdä niin.

Lue myös:

    Uusimmat