Hallitusviisikko koolla kohutuista Veikkaus-rahoista iltapäivällä – tämä tunteita kuumentaneesta tilanteesta tiedetään

2:02
Näin hallituksen johto kommentoi jupakkaa Veikkaus-rahoista torstaina.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat iltapäivällä Valtioneuvoston linnaan käsittelemään sitä, miten Veikkauksen laskevia tuottoja kompensoidaan useille eri edunsaajille. MTV Uutisten tietojen mukaan Sdp:n ja keskustan kuumentuneet tunteet ovat eilisestä tasaantuneet ja tänään käydään läpi rahatilannetta tulevien kompensointipäätösten pohjaksi.

Veikkaus-rahoja koskevassa jupakassa ei vielä tänään ole tapahtumassa suuria käänteitä. MTV Uutisten tietojen mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajat eli viisikko käy läpi lähinnä sitä, mikä on valtiontalouden pelivara määrärahojen lisäyksiin.

Torstaina hallitus korosti sitä, että lisäykset tehdään kehyksien puitteissa, mikä voi tarkoittaa myös määrärahojen siirtoa opetus- ja kulttuuriministeriön sisällä kohteesta toiseen.

Lopulliset ratkaisut tapahtuvat todennäköisesti vasta parin viikon kuluttua täydentävän talousarviomenettelyn tai lisätalousarvion kautta.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ennakoi torstaina, ettei kaikkia leikkauksia pystytä täysin perumaan.

Opetus- ja kulttuuriministerin puolella leikkauksia olisi tulossa 43 miljoonan euron edestä ensi vuonna. Taiteen ja kulttuurin osuus summasta on hieman yli 18 miljoonaa euroa.

Ratkaisut pohjautuvat hallituksen kevään kehysriiheen, jossa sovittiin, että vuonna 2022 Veikkauksen edunsaajia kompensoidaan 90 prosenttisesti.

Veikkauksen tuotot alenevat, kun rahapelihaittoja yritetään vähentää.

Torstaina tunteet pinnassa

Vielä torstaina tunteet olivat hallituksen sisällä pinnassa, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) arvosteli tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvista (kesk.) siitä, että Kurvinen tiedotti Veikkauksen edunsaajia uhkaavista leikkauksista tiistaina.

Marinin mukaan esimerkiksi kulttuurialalle koitui turhaa tuskaa, sillä Veikkaus-rahat oli aiemmin päätetty ottaa hallitusviisikon neuvotteluihin. Vasemmistoliiton ministeriryhmä otti rahoituksen puheeksi jo 7. lokakuuta.

Kurvinen on korostanut sitä, että leikkauksista oli hyvä kertoa alalle suoraan, kun niistä aiemmin oli hallituksen kehysriihessä päätetty. Muussa tapauksessa leikkausuhka olisi tullut ilmi mahdollisesti muuta kautta.

MTV Uutisten tietojen mukaan tunteet ovat torstaista rauhoittuneet puolin ja toisin.

Viikko on ollut hallituksen sisällä muutenkin myrskyisä, koska Sdp pahastui keskustan ja Rkp:n käytöksestä tartuntalain muuttamisen kanssa.

Keskusta ja Rkp äänestivät eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tiistaina tyhjää lakimuutoksesta, joka tuo vaatimuksen tuplatestauksesta esimerkiksi rokottamattomille matkustajille. Hallituksen pelisääntöjen mukaan yhteisiä esityksiä ei saa vastustaa, joten keskusta ja Rkp äänestivät tyhjää itselleen epämieluisan esityksen kohdalla.

Matkailuala pelkää tuplatestauksen vaatimisen karkottavan matkailijoita Suomessa.

Edunsaajia monella alalla

Taiteen ja kulttuurin lisäksi Veikkaus-jupakassa on pelissä liikunnan, urheilun, tieteen, nuorisotyön sekä sote-järjestöjen rahoitusta.

Kaikki edunsaajat ovat nyt heränneet puolustamaan omaa pottiaan ja hallituksella voi olla hankala paikka päättää, mitkä leikkaukset perutaan.

Koronan jälkimainingeissa esimerkiksi leikkauksia nuorisotyöhön vierastetaan ainakin vihreissä ja sosiaali- ja terveysministeriön alla oleva sote-järjestöjen rahoitus voi olla Sdp:lle erityisen tärkeätä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan suurimmat, noin 50 prosentin leikkaukset osuisivat valtion taideteostoimikunnan rahoitukseen, kulttuuritilojen hankkimista, perustamiskustannuksia ja peruskorjauksia koskeviin avustuksiin, seurantalojen korjausavustuksiin ja neuvonta- ja ohjaustyöhön sekä taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelman toimeenpanoon.

Lisäksi kulttuurimatkailun kehittämisavustusten sekä taiteen eri alojen opetusjärjestöjen toiminnan rahoitus laskee noin neljänneksellä. Vähälevikkisen kirjallisuuden ostotuen ja kirjastoille maksettavan kulttuurilehtien tilaustuen rahoitukset on tarkoitus lopettaa kokonaan.

Juttua muokattu kello 16.01: Korjattu tieto neuvottelupaikasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja