Samsung-pomo korostaa kestävyyden merkitystä taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa: ”Kirjan tavoin avautuva rakenne on kaikista luonnollisin”

Viimeisen viikon aikana mobiilirintamalla on nähty paljon uutta ja mielenkiintoista, kun ensin keskiviikkona Samsung julkisti taittuvanäyttöisen älypuhelimensa Galaxy Foldin ja sunnuntaina oli Huawein vuoro esitellä oma taittuvanäyttöinen Mate X:nsä.

Samsung ja Huawei ovat taittuvanäyttöisissä laitteissaan varsin erilaisilla linjoilla. Samsungin Galaxy Fold avautuu kirjan tavoin, ja sisältää 7,3 tuumaan kokoon auki taittuvan sisänäytön lisäksi erillisen toisen 4,6 tuuman kansinäytön. Huawei Mate X:ssä puolestaan on vain yksi näyttöpaneeli, joka taittuu puhelimen toisen reunan yli. Avattuna näytöllä on kokoa 8 tuumaa, suljettuna Mate X:n eri puolilta löytyvät 6,6 ja 6,38 tuuman näytöt.

Kumpikaan, Samsung tai Huawei, eivät ole vielä antaneet ulkopuolisten koskettaa laitteitaan. Ensiarvioissa Huawei Mate X:n rakennetta on pidetty elegantimpana, mutta toisaalta Samsung Galaxy Foldia kenties harkitumpana kokonaisuutena.

Suuri kysymys on kestävyys ja rakenteen luotettavuus. Huaweissa muovipohjaisella pintamateriaalilla varustettu näyttö on jatkuvasti altis naarmuuntumiselle ja muulle kulumiselle, kun Galaxy Foldissa taittuva näyttöpaneeli on suojassa, kun sitä ei käytetä.

Miksi Galaxy Foldista tehtiin juuri tällainen?

”Olemme työskennelleet taittuvan näyttöteknologian kanssa jonkin aikaa. Havaitsimme, että Galaxy Foldin kaltainen kirjan tavoin avautuva rakenne on kaikista luonnollisin. Olemme myös tehneet paljon tutkimusta kuluttajien parissa”, Samsung-johtaja Mark Notton kommentoi Mobiili.fin haastattelussa Mobile World Congress -messuilla Barcelonassa. Notton vastaa Euroopassa Samsungin tuoteportfoliosta ja kaupallisesta strategiasta.

Notton nostaa erikseen esille kestävyyden. ”Valitsemamme rakenne antaa suojaa näytölle. Ja vaikka kyse on taittuvanäyttöisestä laitteesta, osa ihmisistä käyttää sitä suuren osan ajan normaalin älypuhelimen tavoin. Siksi kansinäyttö on myös tärkeä”, toteaa Notton.

Samsung on esitellyt, kuinka Galaxy Foldissa kansinäytölle tarkasteltu sisältö avautuu laajempana automaattisesti ja nopeasti suuremmalle sisänäytölle, kun se taitetaan auki.

Taittuvissa näytöissä pintana ei voida käyttää lasia, vaan käytännössä muovipohjaista materiaalia. Esimerkiksi Samsung kertoo kehittäneensä tätä varten uuden polymeerimateriaalin, ja toteaa Galaxy Foldin näytön olevan myös 50 prosenttia tavanomaista älypuhelinnäyttöä ohuempi. Muun muassa tämä auttaa pitämään laitteen kokonaispaksuuden kiinni taitettuna jotenkuten kurissa.

Taittuvan näyttöpaneelin lisäksi uudenlaisissa laitteissa myös saranan tulee olla erittäin kestävä. ”Saranaratkaisumme sisältää itse asiassa erittäin monimutkaista teknologiaa”, toteaa Notton. ”Keskimääräinen älypuhelimen käyttäjä katsoo älypuhelintaan 100-150 kertaa päivässä, ja päivittää laitteensa muutaman vuoden välein. Haluamme varmistaa, että Galaxy Fold on yhtä luotettava kestävyydeltään kuin muutkin älypuhelimemme”.

Samsung on kertonut testanneensa Galaxy Foldin kestävän ainakin 100 000 avaamista ja sulkemista.

Galaxy Fold tavoittelee varhaisia omaksujia

Samsung-pomo Nottonin mukaan Samsungilla on kaavailtu Galaxy Foldin löytävän ostajia todennäköisesti kolmesta eri ryhmästä ihmisiä.

Ensimmäisenä laitteesta innostuvat todennäköisesti ”teknologiafriikit”, jotka haluavat aina kokeilla viimeisintä ja parhainta teknologiaa kaikessa.

Lisäksi Galaxy Fold on yksi uusi vaihtoehto uskollisille Galaxy-käyttäjille, jotka etsivät laitteeseensa suurta näyttöä.

Kolmanneksi Notton toteaa Galaxy Foldin sopivan suuren näyttönsä ja sen mahdollistaman kahden tai jopa kolmen yhtäaikaisen sovelluksen käytön myötä erityisesti bisneskäyttäjille, jotka voivat esimerkiksi samanaikaisesti pitää rinnakkain auki sähköpostin sekä työstää jotakin asiakirjaa.

”Olen päässyt kokeilemaan jonkin aikaa Galaxy Foldia, ja viestittely laitteen suuren näytöllä on mahtavaa!” innostuu Notton itsekin.

Suosio nähdään pian

Samsung Galaxy Fold on tulossa Euroopassa myyntiin 2 000 euron hinnalla alkaen 3. toukokuuta eli jo parin kuukauden kuluttua.

Muistivariantteja on vain yksi, 8 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 512 gigatavua tallennusmuistia, mutta värivaihtoehtoja Samsung esitteli Galaxy Foldista saman tien neljä kappaletta. Tämä on hieman yllättävää, sillä oletettavasti kyse on aluksi verrattain pienissä määrin valmistettavasta ja myytävästä laitteesta verrattuna parhaimmillaan jopa kymmeniä miljoonia kappaleita myyviin suosituimpiin älypuhelinmalleihin.

Samsungin Nottonin mukaan he haluavat tarjota kuitenkin vaihtoehtoja Galaxy Fold -ostajille. ”Uskon, että musta ja hopea tulevat olemaan päävärit, mutta muutkin löytävät ostajansa”, toteaa Notton.

Galaxy Fold on tulossa saataville myös 5G-verkkoja tukevana versiona. Taittuvien näyttöjen ohella 5G onkin toinen, ja jopa vielä vahvempi teema, tämän vuoden Mobile World Congress -messuilla.

Samsung esitteli viime viikolla 5G-version myös Galaxy S10 -huippupuhelimestaan. Sen saatavuus Suomessa on kuitenkin vielä auki, eikä se välttämättä ehdi markkinoille Suomessa ensimmäisenä 5G-älypuhelimena. Sen sijaan Galaxy Fold lienee ensimmäinen Suomessa nähtävä taittuvanäyttöinen älypuhelin, sillä Huawei on lupaillut uutuuttaan markkinoille vasta alkaen vuoden puolivälistä eli toiseen vuosipuoliskon kuluessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja