Mainos

Sampo Pankki: Korot eivät nouse vielä

Sampo Pankki ennustaa, ettei korkoihin ole tulossa välitöntä nousupiikkiä. Asuntovelallisten kannattaa kuitenkin alkaa vähitellen valmistautua korkojen nousemiseen.

Maailmantalouden elpyminen on jatkunut keväällä, mutta Eurooppa näyttää valitettavasti laahaavan perässä, pankki arvioi.

Suomalaisen asuntovelallisen kannalta hidas elpyminen merkitsee edelleen matalia asuntolainojen korkoja, mutta nousuun on hyvä varautua vähitellen.

– Koroissa tuskin tapahtuu välitöntä nousupiikkiä. Ennusteet korkojen noususta ovat asteittain siirtyneet eteenpäin, koska euroalueen talouskehitys on ollut heikkoa eikä inflaatio kiristä keskuspankkiirien hermoja. Riski korkojen noususta on kuitenkin vain siirtynyt, ei poistunut. Euriborien odotetaan lähtevän lievään nousuun jo 2010 aikana ja nousu jatkunee 2011 ripeämmin, mikäli euroalueen talouskasvu elpyy, sanoo Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila.

Kiinteää korkoa kannattaa harkita

Pankin mukaan suomalaiset sitovat asuntolainansa huomattavan hanakasti vaihtuviin korkoihin. Lyhyiden ja pidempien korkojen suuri ero on pankin mukaan houkutellut monet siirtymään lyhyisiin korkoihin. Se onkin vuoden mittaan kannattanut, mutta altistaa samalla tulevaisuudessa huomattavalle korkoriskille.

Pankki suositteleekin pohtimaan lainan sitomista pidempään kiinteään korkoon

– Suomalaiset ovat hyötyneet merkittävästi lyhyiden markkinakorkojen laskusta ja asuntolainakantakin on kääntynyt selkeään kasvuun alkuvuodesta. Samaan aikaan kiinteät korot ovat tulleet tasolle, joka selkeästi alittaa euriborien historiallisen keskiarvon ja tekee kiinteistä koroista jälleen houkuttelevan vaihtoehdon henkilölle, joka haluaa suojautua korkojen nousulta.

– Jos korot nousevat monta prosenttiyksikköä, liian suuresta tasaisin erin hoidettavasta vaihtuvakorkoisesta lainasta uhkaa tulla lähes ikuinen, Uotila muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.