Mainos

Sampo-Leonia ostaa Mandatum Pankin

Mandatum-pankki ja ensi vuonna toimintansa aloittava Sampo-Leonia yhdistyvät.

Sammon hallitus ja Mandatum Pankin johtokunta ovat hyväksyneet sopimuksen yhtiöiden liiketoimintojen yhdistämisestä.

Jouko K. Leskinen eroaa Sampo-Leonian johtotehtävistä.

Sampo-Leonian pääjohtaja Jouko K. Leskinen on pyytänyt eroa tehtävästään ensi vuoden alusta alkaen. Eropyynnöllä on jo yhtiön hallituksen siunaus. Konsernijohtajaksi vuoden alusta nimitetään Mandatumin johtokunnan puheenjohtaja Björn Wahlroos.
-Hallitus kiittää Jouko K. Leskistä dynaamisesta ja tuloksellisesta pääjohtajakaudesta. Hänen aikanaan Sampo paransi tulostaan joka vuosi, toteaa hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Jukka Härmälä Leskisen Sampo-vuosista.

Muodostuvan finanssitavaratalon neljä painopistealuetta ovat henkivakuutus- ja muu pitkäaikaissäästäminen ja varainhoito, mm. verkko- ja matkaviestintäpalveluja tehokkaasti hyödyntävä vähittäispankki-toiminta, investointipankkitoiminta sekä vahinkovakuutustoiminta, Sammosta kerrotaan.

Sampo-Leonia aikoo tavoitella painopistealueillaan asemaa yhdeksi pohjoismaiden johtavista rahoitusalan konserneista. Sampo-Leonian ja Mandatumin voimavarojen yhdistämisellä arvioidaan saavutettavan hyötyjä investointipankkitoiminnassa, varainhoidossa ja pörssivälityksessä.

Mandatum-pankin johtokunnan pj Björn Wahlroos.

Björn Wahlroosin mukaan Sampo-Leonian tulevaisuus näyttää erittäin mielenkiintoiselta ja haasteelliselta. -Pohjoismaissa finanssisektoria tulee lähivuosina kenties eniten muuttamaan yksityishenkilöiden kiinnostuminen säästämisestä ja sijoittamisesta, internetin yleistyminen vähittäispankkipalveluissa sekä kansainvälistyminen yritysjärjestelyissä ja sijoittamisessa, sanoo Wahlroos.

Osana järjestelyä Björn Wahlroos sitoutuu olemaan kahden vuoden ajan myymättä vaihdossa saamiaan Sampo-Leonian osakkeita, minkä jälkeen osakkeita koskeva luovutusrajoitus poistuu asteittain kolmen seuraavan vuoden kuluessa.

Asiakkailta yhdistyminen ei edellytä mitään toimenpiteitä, vaan heidän nykyiset talletuksensa, laina-, vakuutus- yms. sopimuksensa säilyvät ennallaan.

Uuden konsernin ylivoimaisesti suurin omistaja on edelleen Suomen valtio, joka omistaa osakkeista 40,2 prosenttia. Wahlroos omistaa uudesta yhtiöstä 2,1 prosenttia. Konsernin osuus kotimaisista talletusvaroista on hiukan yli 15 prosenttia.

Wahlroosin tie huipulle

Sampo-Leonian johtoon nouseva Björn "Nalle" Wahlroos, 48, on edennyt jälkikäteen arvioituna johdonmukaisesti kohti Suomen finanssielämän terävintä kärkeä. Aina ei ole siltä näyttänyt, sillä hän ei ole kaihtanut kiistoja ja sivuaskeliakaan urallaan. Lopulta nekin ovat palvelleet etenemistä. Tästä yksi osoitus on hänen 1997 tekemänsä esitys pankki- ja vakuutusvalvonnan yhdistämisestä yhteiseksi finanssivalvonnaksi. Vakuutusala ei idealle lämmennyt, eikä valvontaa ole yhdistetty. Nyt hänen kantaansa on yksinkertaisesti kuunneltava vakuutusalallakin, joka on nopeasti ryhmittäytymässä yhteen pankkien kanssa ns. finanssitavarataloiksi.

Wahlroos eteni jo 1985 johtajaksi Suomen Yhdyspankkiin, jossa hän toimi viimeksi varatoimitusjohtajana 1989-92. Hän oli silloin julkisuuden lemmikki, "nuori leijona", jonka värikkäitä lausuntoja mielellään siteerattiin. Siirtyminen SYP:sta erotetun pienen Mandatum-investointipankin toimitusjohtajaksi 1992 ja myöhemmin pääomistajaksi näytti sivuaskeleelta, mutta samalla Wahlroos välttyi pankkikriisin pahimmilta tyrskyiltä.
Mandatum on tehnyt hänen johdollaan koko ajan hyvää tulosta. Oman pankin konttoriverkostoineen Wahlroos sai, kun Mandatum osti Interbankin 1998. Hänen arvostuksensa pankkimiehenä sai jälleen uutta pontta.

Sivuaskeleeksi voi luonnehtia myös Wahlroosin lyhyttä taistolaiskautta nuorena opiskelijana 1970-luvun alussa. Toisaalta se on tuonut lisää väriä hänen persoonaansa. Yliopistomaailmassakin Wahlroos eteni nopeasti ja johdonmukaisesti. Hän valmistui kauppatieteiden kandidaatiksi 1974 ja tohtoriksi 1979, ja jo 1984 hänet nimitettiin Svenska Handelshögskolanin kansantaloustieteen professoriksi. Uraan kuuluvat vierailevat professuurit Brownin ja Northwesternin yliopistoissa Yhdysvalloissa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.