Sammalta katolla, homepilkkuja seinissä – sateinen kesä vaikuttaa omakotitaloihin

Viime kesän ja syksyn runsaat sateet saattavat näkyä omakotitalon julkisivussa homekasvustona tai sammaleena. Pinnan voi joko maalata uudestaan tai puhdistaa huolellisesti

Suomessakin ilmasto on muuttumassa sateisemmaksi. Kosteus ja lämpö yhdessä antavat loistavan kasvualustan homeen ja levän kasvulle etenkin julkisivun etelä-länsisuunnassa.

Edes talven kylmyys ei ongelmaa lievennä, koska pakkanen ei tapa homekasvustoja. Nyt kattojen sammaloituminen ja ulkoseinien pilkuttuminen ovat yhä useamman talon omistajan riesana.

– Katon ja ulkoseinien huoltopuhdistuksesta kannattaa tehdä joka keväinen perushuoltotoimenpide. Sateelle ei kukaan voi valitettavasti mitään, mutta säännöllisellä huollolla ehkäistään pahimmat vauriot, sanoo kiinteistöhuoltoaineita maahan tuovan Sokeva Oy:n toimitusjohtaja Markku Kärppä.

– Ihmiset huoltavat usein autoaan paremmin kuin arvokasta kiinteistöään. Kuitenkin samat lainalaisuudet pätevät molempiin kohteisiin: mitä paremmin ongelmat ennakoidaan, sitä paremmin arvo säilyy. Kiinteistössä erona on toki se, että hyvällä huolenpidolla arvo myös nousee, Kärppä toteaa.

Huolehdi julkisivustasi

Pintaa ei välttämättä tarvitse maalata, vaan huolellinen puhdistus riittää. Hometta ja levää voi poistaa harjapesun tai painepesun avulla. Käytä puhdistusaineena esimerkiksi natriumhypokloriittia sisältävää homeenpoistoainetta, mutta muista kiinnittää huomiota myös suojavarusteisiin.

Muista myös aloittaa puhdistus kokeilemalla ainetta ja puhdistustapaa ensin pienelle alueelle. Myös julkisivumateriaali vaikuttaa aineiden ja puhdistustavan valintaan.

Jos sokkelin pinnassa näkyy härmettä, se voi olla merkki kosteudesta sokkelirakenteessa. Se voi aiheuttaa ajan kuluessa rakenteen rapautumista ja pinnoitteen irtoamista. Tällöin tulisi kiinnittää huomiota salaojitukseen ja kivetykseen, jotta kosteus ei imeydy maaperään yhtä tehokkaasti.

Lähteet: Sokeva Oy, Rakentaja.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat