Sami hiihti lumiukkoasussa 90 kilometriä: "Löitkö kännipäissään vetoa", ladulla kysyttiin, mutta kyse olikin Samin lupauksesta sydänsairaalle tyttärelleen

Sami hiihti sydänsairaiden lasten puolesta 90 kilometriä lumiukoksi pukeutuneena 0:22

Viime viikonloppuna Kankaanpään Niinisalosta Tampereen Teivoon 90 kilometriä hiihtänyt mies lähti ladulle lumiukoksi pukeutuneena sydänsairaiden lasten puolesta.

Sami Viitala sai ajatuksen hyväntekeväisyydestä vuonna 2010, jolloin hänen vastasyntyneen tyttärensä sydämessä todettiin olevan reikä.

– Silloin päätin, että jos joskus pystyn tekemään hyväntekeväisyyttä, niin kyllä teen, Viitala toteaa MTV:lle.

Tytär saatiin kuntoon ja elämä alkoi rullata eteenpäin. Niinpä viime vuonna oli aika toteuttaa hyväntekeväisyyslupaus: Mies organisoi Pirkanmaan Sydänlapset ry:lle runsaasti lahjoituksia alueen yrityksiltä.

Lahjoitusvaroilla sydänsairaat lapset ja heidän perheensä saivat iloa täynnä olleet kesäjuhlat sekä erilaista apua ja tukitoimintaa saatiin organisoitua.

– Järjestimme kesäpäivän lapsille ja perheille. Lisäksi yritykset lahjoittivat eriliaisia tuotteita ja apua saatiin paljon. Ymmärtääkseni yhdistykseltä on vähennetty apurahoja, joten tämä keräys oli kultaakin kalliimpi.

Loppuhuipentumana hiihto lumiukkona

Tempauksen loppuhuipentumana oli liikunta-alalla työskentelevän Viitalan tarkoitus hiihtää jokavuotisessa Pirkan Hiihdossa 90 kilometriä lumiukkoon pukeutuneena. Hiihto ei kuitenkaan onnistunut tuolloin, mutta tänä vuonna lupaus päätettiin toteuttaa.

– Eihän sitä kukaan vaatinut, että minun pitäisi hiihtää, mutta itse ajattelin, että mitä on luvattu, niin pitää hiihtää.

"Kannattiko kännipäissään mennä lyömään vetoa?"

Viitala kertoo olleensa ainoa erikoiseen asuun pukeutunut hiihtäjä Pirkan Hiihdon aikana.

– Se auttoi, että ihmiset hurras matkan aikana. Välillä tuntui, että olisin ollut kärjessä, kun ihmiset niin kovasti hurrasivat. En ihan kärjessä nyt todellisuudessa mennyt, mutta en ihan viimeisenäkään, Viitala tuumaa

– Sain paljon peukkua ja tsemppiä. Joku kysyi, onko polttarit menossa, mutta sanoin, että hyväntekeväisyys. Paras kommentti oli ehkä, että kannattiko kännipäissään mennä lyömään vetoa, Viitala nauraa.

Miksi päätit pukeutua lumiukoksi?

Viitala järjestää monimuotoista lastenliikuntaa omalla yrityksellään. Hän usein pukeutuu eri hahmoksi ja leikittää lapsia.

– Ajattelin, että lumiukko on aika talvinen, joten valitsin sen puvun. Maaliin tullessa puku oli kyllä erittäin kostea ja painava, sillä alemman kerroksen vaatteet kyllä päästivät hikeä läpi, mutta lumiukon puku ei.

Hiihdot suoritettiin eilen ja pakkasta oli 25 astetta.

– Ensimmäistä kertaa hiihdin näin pitkää matkaa. Ennen tätä pisin hiihto on ollut 40 kilometriä. Aluksi oli vähän kylmä, mutta äkkiä siinä lämpesi.

Lue myös:

    Uusimmat