Salmonella voi tarttua lintulaudan välityksellä, näin pidät pöpöt poissa!

Kunnon talvi on taas saapunut koko maahan ja lintujen talviruokinta on käynnissä. Pieniä ystäviä on mukava katsella puuhissaan, mutta lintulaudan puhtaudesta on pidettävä huolta ja sen ympäristöä on tarkkailtava. On myös tärkeää kiinnittää ravinnon laatuun huomiota.

Lintujen ruokintakausi on jälleen alkanut ja on mukavaa katsella pienten ystävien ateriointia. On kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota ravinnon laatuun, säännölliseen ruokintaan ja hyvään hygieniaan.

Osa ruokintapaikan taudinaiheuttajista, kuten salmonellabakteeri, voivat tarttua myös ihmisiin ja muihin eläimiin. Bakteerien leviämistä voit ehkäistä muun muassa valitsemalla automaattimallisen lintulaudan.

Jos ruokintapaikalta löytyy kuolleita lintuja, ota yhteyttä Eviraan. Lintunäytteet ovat tärkeä osa valtakunnallista tautiseurantaa.

Näin pidät lintulaudan puhtaana:

 • Tarjoa ruoka automaateista, joihin lintu ei pääse sisälle. Näin lauta pysyy puhtaana syljestä ja ulosteista.
 • Linnut levittelevät siemeniä ja niiden kuoria ahkerasti ruokintapaikalla, ja maahan kertyy myös ulosteita. Kertynyt jäte on puhdistettava aika ajoin pois, varsinkin jos ilma muuttuu lämpimämmäksi ja ruokapaikan ympäristö kosteaksi.
 • Valitse ruokintapaikka niin, että siitä ei aiheudu harmia naapurustolle.
 • Muista huolehtia ruokinnasta säännöllisesti: Luonnosta on vaikea löytää ravintoa ja kun linnut oppivat mistä ruokaa saa, on niiden vaikea selviytyä hengissä.
 • Parasta ruokaa ovat rasvaiset, suolattomat ruoat, kuten auringonkukansiemenet ja rouhitut pähkinät.
 • Valitse kuorettomia siemeniä, sillä kuoret houkuttelevat rottia ja sotkevat pihaa.
 • Laita myös talipallot suoraan automaattiin tarjolle, sillä niiden verkko voi olla vaarallinen linnulle.
 • Muista asettaa tarjolle myös hiekkaa, sillä linnut tarvitsevat sitä ruoansulatukseensa ja talvella sitä on erityisen vaikeaa löytää

Lähteet: Evira

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja