Mainos

Salainen tietoverkko vuotaa kuin seula

Wikileaks-sivuston uusimman tietovuodon lähteenä epäillään olevan Yhdysvaltain armeijan tietoverkko, joka kätkeytyy lyhenteen Siprnet taakse.

Vuonna 1991 perustetun tietoverkon nimi tulee sanahirviöstä Secret Internet Protocol Router Network.

Verkon tarkoituksena oli ratkaista kaikkien suurien organisaatioiden keskeinen ongelma: miten jakaa helposti ja luottamuksellisesti suuri määrä tärkeää tietoa ihmisille ympäri maailmaa.

Miljoonia käyttäjiä

Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen tämä tarve korostui. Haluttiin välttää tilanne, jossa luottamuksellista tietoa "katoaa", koska se jää lojumaan tietokantoihin, joihin on pääsy vain harvoilla.

Viime vuosikymmenellä muun muassa Siprnetiin kytkettyjen suurlähetystöjen määrä räjähti kasvuun. Kun vuonna 2002 verkossa oli 125 lähetystöä, oli niitä kolme vuotta myöhemmin jo 180.

Vuonna 2005 yli kolmella miljoonalla ihmisellä oli Siprnetin käyttämiseen tarvittava turvaluokitus. Määrä on valtava, vaikkakaan kaikki turvaluokituksen omaavat eivät verkkoa käytä. Yhdysvaltojen ulkoministeriö ei ole paljastanut, kuinka paljon verkolla on nykyään käyttäjiä.

Kaikkien salaisimpia viestejä Siprnetissä ei välitetä - niitä varten on omat verkkonsa.

Suuren käyttäjämäärän myötä myös tietoturvaongelmat ovat paisuneet. Vaikka Siprnetiä ei tiettävästi ole krakkeroitu, ei siihen ole ollut tarvettakaan: tiedot vuotavat ulos käyttäjien kautta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.