Saksan perustuslakituomioistuimen mukaan avustettu itsemurha pitää sallia

Saksan perustuslakituomioistuimen mukaan avustetun itsemurhan kieltäminen vuonna 2015 oli perustuslain vastaista, koska se vie parantumattomasti sairailta potilailta oikeuden päättää kuolemastaan.

Vuoden 2015 laki kielsi Saksassa kaikki avustetut itsemurhat, mutta vuonna 2017 alempi oikeusistuin katsoi, etteivät viranomaiset voineet kieltää kuolemaa edesauttavien lääkkeiden määräämistä erittäin vaikeissa tapauksissa.

Sekava lainsäädäntö on tuottanut ongelmia esimerkiksi vakavasti sairaiden potilaiden kanssa työskenteleville lääkäreille.

Tuomari Andreas Vosskuhlen mukaan ihmisten vapaata tahtoa on kunnioitettava.

– Voimme olla pahoillamme heidän päätöksestään, ja yrittää parhaamme mukaan muuttaa sitä, mutta lopulta meidän on kuitenkin hyväksyttävä oikeus valinnanvapauteen, hän sanoi.

ARD-yhtiön tekemän mielipidemittauksen mukaan 81 prosenttia saksalaisista on sitä mieltä, että lääkärien tulisi voida auttaa vakavasti sairaita potilaita kuolemaan, jos potilas niin tahtoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.