Saitko rakon jalkaasi? Proviisori: Näin hoidat oikein

Hankasiko kenkä jalkaasi kivuliaan rakon? Riesa on tuttu jokaiselle. Proviisori vinkkaa keinot rakon nopeaan hoitoon. 

Kesän kynnyksellä moni saa rakon jalkaansa, kun uudet tai pitkään käyttämättömät kengät haastavat tottumattoman jalan. Pahimmillaan rakko voi olla todella kipeä. Miten hoitaa piina nopeasti ja siististi pois?

– Rakkolaastari on paras ensihoito silloin, kun rakko on jo tullut. Ne on suunniteltu nimenomaan rakkojen hoitoon ja pysyvät hyvin paikallaan. Ne suojaavat hyvin, helpottavat painetta ja kipua ajoissa, johtava proviisori Laura Ahonen Yliopiston Apteekista sanoo. 

Ennen laastarin asettamista rakko on syytä tietenkin myös puhdistaa.

Ahonen ei suosittele rakon puhkaisemista, mutta mikäli rakko on oikein iso, voi sen tehdä varoen sivulta.

– Silloin tulee huolehtia hyvin hygieniasta. Isoihin rakkoihin on olemassa myös haavanhoitotuotteita, mitä käytetään isompiin haavoihin. Ne auttavat kipuun ja suojaamiseen.

Milloin laastari pois?

Rakkolaastarit eivät lähde heppoisesti pois. Usein laastaria irrottaessa iho rikkoontuu uudestaan ja lopputulos on ikävä. Mistä tietää, milloin on oikea aika ottaa laastari pois? 

– Iho paranee rakkolaastarin alla. Laastaria ei pidä repiä irti, sillä silloin alla uusi iho muodostuu ja uusi iho voi vaurioitua. Yleensä laastari alkaa irrota itsestään muutaman päivän kuluttua, ja sen voi poistaa, kun se alkaa helposti irrota, Ahonen neuvoo. 

Jos iho alkaa näyttää tulehtuneelta, on tilannetta syytä seurata tarkemmin.

– Erityisesti diabeetikoiden on syytä seurata vähän tilannetta, sillä heillä haavat yleensä paranevat huonommin diabeteksen vuoksi, Ahonen huomauttaa.

Mikäli rakkolaastareita ei ole aivan lähimain saatavilla, hätätilanteessa myös tavallinen laastari toimittaa rakkolaastarin virkaa. 

– Kannattaa vain katsoa, että sen saa hyvin kiinnitettyä joka puolelle. Yleensä rakko on sellaisessa paikassa, että laastari alkaa rullautua, ja sitten tuleekin jo seuraava rakko.

Ehkäise rakot

Ahonen vinkkaa myös rakkojen ehkäisemisestä. Rakonestopuikot ovat tähän toimiva apu.

– Rakonestopuikko on huulivoidepuikon kaltainen puikko, jota sivellään iholle. Se tekee ihon pinnan liukkaaksi, suojaa ihoa ja vähentää ihon hiertymistä.

Lue myös:

    Uusimmat