Sairaalan pyykinpesukoneesta löytyi oksettava yllätys – voi piileskellä myös kotikylpyhuoneessa

Sairaalaoloissa käytetty energiatehokas kotipesukone aiheutti vaaratilanteita vastasyntyneille.

Pyykinpesukone voi olla sairastumisriski. Tähän tulokseen tuli American Society for Microbiology -järjestön julkaisema selvitys, jonka mukaan sairaalaoloissa käytetty "tavallinen kotipesukone" aiheutti vaaratilanteita vastasyntyneille.

CNN:n mukaan saksalaissairaalan keskososastolta löytyi useita kertoja lääkeresistenttiä klebsiella oxytoca -bakteeria, jonka leviämissyy oli hämärän peitossa. Bakteeri aiheuttaa esimerkiksi keuhkokuumetta, virtsatietulehdusta ja infektioita.

Lopulta kävi ilmi, että sairaalalla oli käytössään kotitalouksiin tarkoitettu, energiaa säästävä pyykinpesukone. Bakteeria löytyi koneen pesuainelokerosta ja kumitiivisteistä, sekä samassa tilassa olleista pesualtaista.

Pyykit pestään nykyisin energiatehokkaasti

Yksikään sairaalan vauvoista ei onneksi sairastunut vakavasti, ja kun kone poistettiin käytöstä, bakteerin leviäminenkin lakkasi. CNN:n mukaan tapaus kuitenkin paljastaa vaaran myös kotipyykissä.

Nykypyykit pestään usein energiatehokkaasti matalissa lämpötiloissa. Kone kuitenkin pesee myös hyvin likaista pyykkiä, mikä saattaa johtaa erilaisten pöpöjen kasvuun ja leviämiseen. Esimerkiksi Martat muistuttaa, että bakteerit eivät kuole alle 60 asteen pesussa.

– Kolibakteeri kasvaa melko hyvin pyyhkeissä. Kolmen-neljän päivän kuluessa pyyhkeisiin ilmaantuu helposti ulostebakteereita, koska ne ovat märkiä ja kosteita, mikrobiologian professori Charles Gerba kommentoi CNN:lle.

"Saat pyyhkeellä kuivatessasi kasvoihisi kolibakteereja"

Gerban mukaan pyyhkeiden oikeaoppinen peseminen on tärkeää, ja paksut pyyhkeet pitäisikin pestä kuumassa ja kuivata tehokkaasti. Mies varoittaa, että huono pesutapa voi levittää pöpöjä.

– Saat pyyhkeellä kuivatessasi kasvoihisi enemmän kolibakteereja kuin saisit, jos panisit pääsi vessanpönttöön ja vetäisit vessan.

Mikäli kotona esimerkiksi käy paljon vieraita, käsipyyhkeet tulee vaihtaa, pestä kuumassa ja kuivata hyvin. Asiantuntija varoittaa myös, ettei 40 asteen pesu riitä poistamaan alusvaatteista haitallisia ulosteperäisiä bakteereja.

Lähde: CNN.comMartat

Lue myös:

    Uusimmat