Asiantuntija varoittaa alusvaatteiden yleisestä pyykkäysvirheestä: Et ehkä halua tietää, minne bakteerit kulkeutuvat

Asiantuntija varoittaa, ettei 40 asteen pesu riitä poistamaan alusvaatteista haitallisia ulosteperäisiä bakteereja. Jos peset alusvaatteesi muiden vaatteiden seassa, saattaa muissakin vaatteissa olla samoja bakteereja. Keittiöpyyhkeiden kautta ulosteperäiset bakteerit voivat kulkeutua keittiöönkin. 

Tohtori Lisa Ackerley, joka tunnetaan myös lempinimellä hygieniatohtori, kertoi aiemmin yleisestä pyykkäysvirheestä brittilehti Huffington Postille. Ongelmana on Ackerleyn mukaan ennen kaikkea pyykkien riittämätön lajittelu. Arjessa alusvaatteet pestään usein muiden vaatteiden kanssa, vaikkei ehkä kannattaisi. Ongelma ratkeaa eriyttämällä erityistä hygieniaa vaativat tekstiilit toisiin pesukertoihin – ja pesemällä ne 60 asteessa.

–Jos esimerkiksi peset alusvaatteet keittiöpyyhkeiden kanssa, siirtyvät bakteerit keittiöönkin.

60 astettakaan ei välttämättä riitä

Sussexin yliopiston immunologi Jenna Macciochi, kehottaa puolestaan pesemään alusvaatteet vähintään 60 asteessa. Kaikkien bakteerien poistumista sekään ei välttämättä takaa.

– Pesukoneiden ohjelmat ovat usein vain lyhyen aikaa 60 asteen lämpötilassa. Kaikki bakteerit eivät välttämättä silloinkaan kuole.

Ei kannata huolestua liikaa

Ackerley puolestaan huomauttaa, että tästä huomiosta ei kuitenkaan kannata hätääntyä.

– Pesemme vaatteitamme muutenkin liikaa. Et kuole siihen, jos paita on hiukan likainen.

Eri vaatteilla erilaisia pesuvälejä

– Pese rintaliivit joka toisen tai kolmannen käyttökerran jälkeen. Farkuille riittää pesu neljän tai viiden käyttökerran jälkeen, Ackerley avaa.

– Pyjama kannattaa pestä kerran viikossa, mutta keittöpyyhkeet pesisin joka päivän jälkeen. Varsinkin jos teet liha- ja kalaruokia, bakteeririskit kasvavat. Keittiöpyyhkeet kannattaakin pestä 60 asteessa.

Myös käsilaukut ja reput voivat olla bakteeripesiä, joita ei välttämättä muista puhdistaa. Nekin tulisi pyyhkiä ja puhdistaa vähintään kerran viikossa, koska esimerkiksi maata vasten ollut laukku kantaa monia bakteereja – ja näyttääkin helposti likaiselta.

Näillä Teknokemian yhdistyksen vinkeillä peset entistä paremmin pyykkisi: 

1. Ethän leikkaa vaatteen hoito-ohjetta irti. Oikein pestynä vaate kestää pidempään. Lajittele pyykki värien ja materiaalien mukaan. Mustavalkoinen pyykki ei sovi valkoisen pyykin sekaan. 

2. Pärjäät kolmella purkilla: valko-, kirjo- ja hienopesuaineella. 

3. Pese hikiset pyykit heti. Näin lika ei pinty vaatteeseen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja