Säde-vauvan tarina herätti suomalaiset – ”Uskomatonta, miten ihmiset haluavat auttaa”

Porilaisperheen Turkin loma muuttui painajaiseksi synnytyksen käynnistyttyä ennenaikaisesti. Traagisesti päättyneen tapauksen jäljiltä perheelle jäi maksettavaksi kymmenien tuhansien eurojen laskut.

Tapahtumien päätteeksi menehtyneen Säde-vauvan äiti Jenni Inkisen avautuminen tapahtumista liikutti suomalaisia, jotka halusivat selvittää, kuinka auttaa perhettä sen taloudellisessa tilanteessa.

Suomen laissa julkinen vetoaminen yleisölle rahan saamiseksi on luvanvaraista. Rahaa saa siis vapaasti antaa, mutta sitä ei saa luvatta pyytää. Rahankeräysluvan voi saada vain yleishyödyllinen rekisteröity yhteisö tai säätiö.

Inkisen tilinumerot ovat kuitenkin liikkuneet nyt internetissä vailla pyyntöä rahan antamisesta. Facebookissa ihmiset ovat kommentoineet tilinumeroiden yhteyteen maksaneensa Jennille ”velkansa” tai ”rästimaksunsa”.

– On uskomatonta, kuinka paljon ihmiset ovat halunneet auttaa ja paljonko tarinamme on saanut julkisuutta, Inkinen kertoo.

Romahti, kun rahankeräyslupa evättiin

Inkisen mukaan ihmiset ovat ilmaisseen haluavansa auttaa enemmänkin. Inkinen epäilee, että auttajia olisi myös enemmän, jos keräyksen tekeminen olisi helpompaa.

Poliisihallituksesta kerrotaan, että rekisteröity yleishyödyllinen yhdistys voi kerätä rahaa perheen auttamiseksi hakemalla rahankeräysluvan paikalliselta poliisilaitokselta.

Inkinen on kuitenkin pettynyt rahankeräyslain toimintaan.

– Romahdin, kun poliisilaitos ilmoitti, etten voi hakea rahankeräyslupaa. Se oli viimeinen toivomme saada apua, Inkinen kertoo.

Pienistä puroista kertyy suurempi summa

Apua on kuitenkin tullut paljon.

– Rahaa on annettu aivan muutamista senteistä ylöspäin. Pienistä puroista kertyy suurempi summa. Ajatuksena oli, että jos 30 000 ihmistä antaisi euron, saisimme maksettua ambulanssilentomme, Inkinen kertoo.

Inkinen lensi ambulanssilennolla Turkista Suomeen synnyttämään ennenaikaisesti syntyvää tytärtään. Tytär eli alle kuukauden.

Säde-vauvan tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja