Saatat olla stressaantunut tietämättäsi – tarkkaile näitä merkkejä

Särkeekö hampaitasi? Näetkö usein pahoita unia? Thrillist.com listasi asioita, jotka saattavat viestiä tiedostamattomasta stressistä.

Hampaitasi särkee

Ovatko leukasi tai hampaasi aamuisin arat? Saatat narskutella hampaitasi öisin, mikä vahingoittaa pitkällä tähtäimellä hampaitasi. Lukuisten tutkimusten mukaan hampaiden narskuttelu on yleisintä pahasti stressaantuneilla.

Kroonisten narskuttelijoiden olisi syytä hankkia yöksi hammassuojat estääkseen hampaiden lohkeamisen.

Suuhusi ilmestyy aftoja

Suun alueen hyvinvointi näyttäisi olevan hyvä stressimittari. Aftojen ilmestyminen ei automaattisesti kerro henkilön olevan stressaantunut, mutta niitä esiintyy useammin stressaantuneilla. Stressistä kärsivillä ne myös pysyvät kauemman aikaa.

Näet jatkuvasti pahoja unia

Toistuva painajaisten näkeminen saattaa kieliä stressitilasta. Ahdistus ja stressi ovat yleisimmät syyt pahojen unien näkemiselle. Painajaiset ovat aivojen tapa käsitellä negatiivisuutta ja stressiä, mutta ne myös häiritsevät unta ja voivat aiheuttaa väsymystä seuraavana päivänä. Tämä taas voi lisätä stressiä.

Olet useammin ja pidempään kipeänä kuin ennen

Stressihormonien kortisolin ja adrenaliinin tehtävänä on suojella ihmistä uhkaavissa tilanteissa. Modernissa maailmassa ne saattavat kuitenkin kääntyä alkuperäistä tarkoitustaan vastaan. Pitkittyneessä stressitilassa kehon kortisoli lakkaa sääntelemästä solujen immuniteettia, jolloin todennäköisyys sairastua ja pysyä sairaana pitkään kasvavat. Stressitila voi jopa aiheuttaa kroonisen tulehdustilan kehossasi.

Hiuksesi irtoavat

Stressiperäinen kehon tulehdustila saattaa myös tyrehdyttää hiusten kasvua tai jopa saada ne irtoamaan päästä. Lisääntynyt hiusten irtoilu voi aiheuttaa lisästressiä, joka taas saattaa johtaa haitalliseen kierteeseen.

Kärsit vatsavaivoista

Tutkimusten mukaan aivojen ja vatsan toiminnan välillä on selkeä yhteys. Tästä syystä stressi voi vaikuttaa myös vatsasi toimintaan. Vatsan reagointi stressiin on kuitenkin yksilöllistä. Toiset saavat stressin seurauksena ummetusta ja toiset kovia vatsakipuja. Muutokset vatsan toiminnassa eivät siis aina johdu ruokavaliosta.

Ihosi kutiaa

Kutittaako sinua, mutta et oikein osaa sanoa mistä kohtaa? Saatat kärsiä stressin psykosomaattisista oireista, eli fyysistä oireista, joiden aiheuttaja on henkinen. Joskus henkinen stressi voi aiheuttaa ihon kutinaa, johon raapiminen tai ihon rasvaaminen eivät auta.

Unohtelet asioita

Toisin kuin usein ajatellaan, tunteet ja järkiperäinen päättely ovat yhteydessä toisiinsa. Tunnepuolen stressi ja ahdistus vaikuttavat suoraan kognitiivisiin kykyihisi, kuten puheeseen, muistiin ja motorisiin toimintoihin. Asioiden jatkuva unohtelu voi kertoa päällä olevasta stressitilasta.

Korvissasi soi

Korvien soiminen eli tinnitus voi kirjaimellisesti toimia stressin hälytysmerkkinä. Tutkimusten mukaan stressi voi pahentaa tai jopa aiheuttaa tinnitusta. Korvien soimista voivat toki aiheuttaa muutkin asiat, mutta sen paheneminen tai yllättävä alkaminen voi kieliä tiedostamattomasta ahdistustilasta.

Painosi nousee

Syöminen tavallisesti rauhoittaa mieltä, ja tästä saamme kiittää evoluutiota. Stressi laukaisee kehossa taistele tai pakene -reaktion, joka viestittää aivoille, että kohta keho tarvitsee paljon energiaa taistellakseen tai paetakseen. Tämä saa ihmisen himoitsemaan makeita ja rasvaisia herkkuja, jotka siis sisältävät paljon energiaa. Syömisen jälkeen aivot vapauttavat hyvän olon hormoneja, jotka altistavat herkkuriippuvuudelle.

Mitkä kaikki asiat voivat aiheuttaa stressiä? Huomenta Suomen lähetyksessä maaliskuussa 2015 puhuttiin positiivisesta stressistä.

Positiivinenkin stressi kuormittaa elimistöä 6:13

Lue myös:

    Uusimmat