Mainos

Sää paranee loppukesää kohti

Suomeen luvataan keskimääräistä viileämpää säätä aina elokuun alkuun asti.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreimpien ennusteiden mukaan lähiviikkoina maan etelä- ja keskiosassa on sateista. MTV3:n meteorologin Aleksi Jokelan mukaan ennusteiden mukaan heinäkuun loppu näyttää tavanomaiselta sateiden osalta, mutta viileähköltä.

– Lämpötilat ovat heinäkuussa yhdestä kolmeen astetta tavanomaista viileämpiä. Esimerkiksi keskimäärin ylimmät lämpötilat heinäkuussa ovat pohjoisen 19 asteesta etelän 22 asteeseen päivisin.

Vaikka ennuste lupaa viileämpää, niin Jokela muistuttaa, että yksittäisinä päivinä voi olla silti lämmintä.

– Pitkän ajan ennuste ei kerro siis jokaisen päivän ennustetta erikseen. Jos esimerkiksi ennustetaan kesästä keskimääräistä vähäsateisempaa, niin se ei silti välttämättä tarkoita sitä, että sadepäiviä olisi tavallista vähemmän. Puhutaan siis sademääristä. Tällöin voi vaikka joka päivä sataa vettä, mutta määrät pysyvät pienempinä. Sama juttu tämän lämpötilan kanssa, Aleksi Jokela selventää.

Toisaalta Etelä-Eurooppaan luvataan keskimääräistä lämpimpää aina elokuuhun asti. Kun Suomessa on pari astetta keskimääräistä viileämpää, on Etelä-Euroopassa yhdestä kolmeen asteen verran tavanomaista lämpimämpää.

– Jos keskimääräisiin ennusteisiin uskoo, niin sitten kannattaa lähteä etelään lomalle, ohjeistaa Jokela.

Elokuussa jo lämpimämpää

Suomeen luvataan Euroopan keskipitkien sääennusteiden mukaan elokuussa jopa helteitä.

– Varmemmin siellä elokuussa on niitä hellepäiviä. Huippulämmintä ei välttämättä ole samalla tavalla kuin viime kesänä, Jokela summaa ennustetta.

Sademäärät ovat tavanomaisia elokuusta lokakuuhun. Matalapaineita näyttää olevan vähemmän kuin alkukesästä.

– Skandinaviassa näyttäisi olevan korkeamman paineen alue. Tämä tarkoittaa sitä, että ainakin ajoittain tulee niitä lämpimiä kausia, jotka tosin todennäköisesti keskittyvät Suomen länsiosiin. Voi nämä lämpimät päivät levitä koko maahankin. Pohjoisesta voi tulla ajoittain myös kylmemmän ilman jaksoja, Aleksi Jokela sanoo.

Jokela kuitenkin muistuttaa, että pitkän ajan ennusteet ovat vielä kokeiluasteella.

– Niitä ei kannata pitää absoluuttisena totuutena, koska säiden ennustaminen pitkälle aikavälillä Suomen leveyspiirillä vaikeaa, koska sää on vaihtelevaa matalapainetoiminnan vuoksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.