Sää lauhtuu jouluna – paluuliikenteessä pyry, vesisade ja pääkallokeli?

Kireät pakkaset hellittävät jouluksi. Sää näyttää lauhtuvan niin, että vesisateet ovat mahdollisia maan eteläosassa tapaninpäivänä. Lauhtuminen tekee teistä liukkaita.

Vielä viikonloppuna koko maassa mitataan kireitä pakkaslukemia. Tämän hetken ennusteen mukaan sää alkaa lauhtua jouluaattona, kun matalapaine lähestyy Suomea lännestä.

– Vielä sunnuntaina lämpötilat ovat paikoin -20…-30 asteessa maan keskivaiheilla, mutta maanantaina lämpötilat nousevat yleisesti ainakin kymmenellä asteella, ennustaa MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Jouluaattona lunta voi sataa maan etelä- ja keskiosassa.

Sää lauhtuu entisestään aaton jälkeen, kun matalapaine saapuu Suomeen viimeistään keskiviikkona tapaninpäivänä. Samalla saapuu sateita, jotka alkavat lumena.

– Lunta voi tulla paljon, kymmenisen senttimetriä tai enemmän. Sateet muuttuvat rännäksi tai vedeksi maan eteläosassa. Etelärannikolla lämpötilat voivat nousta jopa viiteen plusasteeseen, sanoo Aleksi Jokela.

Joulun paluuliikenteen ajokelistä ennustetaan siis huonoa lumi- ja vesisateen sekä lauhtumisen takia.

– Kun vesi tai räntä jäätyy pakkasen puolella olevien teiden pinnalle, seuraa pääkallokeli, toteaa Aleksi Jokela.

Pohjoisessa pakkaset näyttävät jatkuvan koko joulun ajan pääosin -10…-20 asteessa.

MTV3:n sääsivustolta löytyvät muun muassa paikkakuntakohtaiset ennusteet sekä tiesäätiedot. Viikonlopun ja menoliikenteen ennusteen löydät tästä.

Katso perjantailta tapaninpäivään ulottuvat alueelliset ennusteet:

Lue myös:

    Uusimmat