Ryhdy viikingiksi, tee sukkahousuista naama – listasimme syksyn hullunkurisimmat opistokurssit

Erilaiset opistot tarjoavat erikoisia harrastuksia ympäri Suomen.

Syksy on uusien harrastusten aikaa. Kansalaisopistojen liitto KoL kertoo, että syksyn trendikursseja ovat erilaiset ohjelmointi- ja pelikehityskurssit, kierrätys- ja luonnonmateriaaleja hyödyntävät kädentaitokurssit sekä lavis eli lavatanssijumppa, joka on lavatanssiaskeleiden ja jumpan välimuotoon perustuva uusi liikuntamuoto. Viime vuosina suosiotaan ovat nostaneet myös elämäntaitoihin ja hyvinvointiin liittyvät kurssit.

Kansalais- ja työväenopistoissa on enemmän opiskelijoita kuin missään muussa oppilaitosmuodossa Suomessa – et siis ole uudessa harrastuksessasi yksin!

Jos englanti tai ompelun peruskurssi ei innosta, tarjolla on myös jotakin jännittävämpää.

Erikoisia kursseja ympäri Suomen

Kurssi: Ukulelen soitto

Opisto: Vanajaveden opisto

Kuvaus: Ukulele on tämän päivän hittisoitin. Tällä kurssilla harjoitellaan sekä soinnuilla säestystä että melodian soittoa. Alkeis-ja jatkoryhmä erikseen.

Kurssi: Viikinkimiekkailu

Opisto: Vanajaveden opisto

Kuvaus: Kurssilla tutustutaan viikinkiaikaisen miekan ja suuren pyörökilven käyttöön. Kurssin tavoitteena on tarjota perustiedot ja taidot näiden aseiden käyttämisessä tehokkaasti, valistaa pitkien teräaseiden vastuullisessa käsittelyssä sekä luoda hyvä pohja miekkailuharrastuksen jatkamiselle ja itsensä kehittämiselle miekkailijana.

Kurssi: Kuvia Claude Monet'n Givernysta ja Ranskan goottilaisesta arkkitehtuurista

Opisto: Joensuun seudun Kansalaisopisto

Kuvaus: Kuopiolainen Juha Hyttinen kertoo kuvin impressionisti Monet'n kotimuseosta Givernysta sekä pohjoisranskalaisista keskiaikaisista rakennuksista.

Kurssi Sukkahousuista naamatauluiksi

Opisto: Joensuun seudun Kansalaisopisto

Kuvaus: Kurssilla tehdään taulu tai kyltti, johon tulee sukkahoususta muotoiltu naama. Sukkahousunaama muotoillaan ompelemalla ilmeikkääksi. Taulun tai kyltin pohjana voi käyttää vanhaa kehystä, vanerin tai laudan palaa, leikkuulautaa, tai vaikka vanhaa lautasta.

Kurssi: Luonnossa selviytyminen

Opisto: Espoon työväenopisto

Kuvaus: Tällä yhden yön kurssilla saat tarvittavat perustiedot ja -taidot selviytymisen periaatteista. Koulutuksen aikana jokainen osallistuja pääsee ohjatusti itse kokeilemaan ja soveltamaan opeteltavia taitoja.

Kurssi: Kubistinen pahviveistos

Opisto: Helsingin työväenopisto

Kuvaus: Tehdään piirrostutkielmia elävästä mallista ja rakennetaan kubistinen pahviveistos. Rakennetaan materiaalin ominaisuuksia käyttäen veistos, joka on rakenteellisesti ja muodoltaan ymmärrettävä toisinto esikuvana olevasta alastonmallista.

Kurssi: Talouskriisin alku ja loppu?

Opisto: Helsingin työväenopisto

Kuvaus: Talouskriisi alkoi Yhdysvalloista vuonna 2007, mutta kriisi jatkuu yhä epävakautta luovana rakenneongelmana. Mistä on kyse ja minne olemme menossa? Ratkaisevatko nykyiset lääkkeet kriisin?

Kurssi: Hietaniemen hautausmaa

Opisto: Espoon työväenopisto

Kuvaus:  Vaellus kansallisen muistin maisemassa. Luvassa kulttuurihistoriaa ja kansallisen kohtalon hetkiä. Polun varrella mm. seuraavat kohteet: taiteilijakukkula, Ida Aalberg, Eino Leino, Venny Soldan-BrofeldtAaro Hellaakoski, Aale Tynni, P. Mustapää alias Martti Haavio, Hugo Simberg, Helene Schjerfbeck. Ai niin, tiedätkö muuten, mikä on kolumbaario?

Kurssi: Kolibreja kuuseen

Opisto: Tampereen työväenopisto

Kuvaus: Tule askartelemaan meksikolaistyylisiä joulukoristeita ohutta metallilevyä leikkaamalla ja maalaamalla.

Kurssi: Puutarhan eläimiä kierrätysmateriaaleista

Opisto: Joensuun seudun Kansalaisopisto

Kuvaus: Puutarhan eläimiä säänkestävistä materiaaleista. Kurssille tarvitaan hieman sorminäppäryyttä, reilusti iloista mieltä ja mielikuvitusta sekä selkeitä kuvia eläimistä.

Kurssi: Vuosi taiteilijana

Opisto: Joensuun seudun Kansalaisopisto

Kuvaus: Kurssilla tutustutaan kuvataitelijan työhön, toteutetaan omia taideprojekteja, tehdään apurahahakemuksia, esitteitä, julisteita ja toteutetaan yhteinen näyttely.

Kurssi: Lisää iloa ja taitoa karaokelauluun

Opisto: Tampereen työväenopisto

Kuvaus: Tule harjoittelemaan omia karaoke-suosikkejasi. Valitse kaksi sinulle merkityksellistä laulua, tyylilaji vapaa. 

Kurssi: Mandala -kuvallisen ilmaisun mahdollisuudet

Opisto: Espoon työväenopisto

Kuvaus: Mandala on ympyrän muotoon tehty kuvio. Niitä on tehty kaikissa kulttuureissa eri tarkoituksiin. Kurssilla tutustutaan Mandalan erilaisiin ilmaisumahdollisuuksiin kuvataiteessa sekä Carl Jungin tapaan lähestyä mandalaa.

Tarjolla on myös Mandala-virkkaus!

Kurssi: Grafologia

Opisto: Vantaan aikuisopisto

Kuvaus: "Onko hän se oikea?", "oletko oikealla alalla?" Tutustu satoja vuosia vanhaan taitoon, grafologiaan, käsialatutkimukseen, jonka avulla voit analysoida kirjoittajan luonnetta, persoonaa.

Kurssi: Katiskaverkkoveistokset

Opisto: Kuopion kansalaisopisto

Kuvaus: Valmistetaan katiskaverkosta muotoillen luonnollisen kokoinen eläinaiheinen veistos, kuten kettu, karhu, kauris, bambi, joutsen, riikinkukko, metso, pöllö, kurki, hanhi tai oma lemmikkikissa tai -koira.

Kurssi: Käytännön kirjanpitoharjoitusta kirjanpito-ohjelmalla

Opisto: Vantaan aikuisopisto

Kuvaus: Kurssin tavoite on opetella suomalaista käytännön kirjanpitoa. Perehdytään kirjanpito-ohjelmaan, asunto-osakeyhtiön, yhdistyksen ja pienen yrityksen kirjanpitoon. Kirjanpito tehdään kirjanpito-ohjelmalla atk-luokassa.

Kurssi: Betonityöpaja

Opisto: Espoon työväenopisto

Kuvaus: Opettele betonin valamista valmistamalla pieniä betonitöitä sisustukseen tai pihan koristeiksi. Kokeilemme myös betonin värjäämistä.

Kurssi: Temaripallot

Opisto: Kuopion kansalaisopisto

Kuvaus: Valmistetaan japanilaisia koristepalloja kirjomalla.

Kurssi: Toimiva taloyhtiö

Opisto: Joensuun seudun Kansalaisopisto

Kuvaus: Mitä pitää sisällään uusi asunto-osakeyhtiölaki? Entä mitkä ovat taloyhtiön hallituksen tehtävät ja miten jakautuu vastuu? Mitä taloyhtiön vakuutuksen kuuluu korvata? Kurssilla opitaan myös yhtiökokouksen järjestämiseen liittyvät asiat, miten päätöksiä tehdään ja toimintakertomuksen teko.

Kurssi: Kalan kylmäsavustuslaite

Opisto: Kuopion kansalaisopisto

Kuvaus: Perehdytään kalan kylmäsavustuksen saloihin. Ensimmäisenä kurssi-iltana käydään läpi kalankäsittelyohjeet, hygienia-asiat, savun tuottamislaitteet ja niiden toimintaperiaate. Sen jälkeen. tehdään vanhasta toimivasta jääkaapista oma kylmäsavustuslaitteisto. Jokainen hankkii itse jääkaapin.

Kurssi: Käytännön navigointiajokurssi

Opisto: Joensuun seudun Kansalaisopisto

Kuvaus: Käytännön navigointikurssi. Kun suunnittelet vähänkin pidempää esim. viikonlopun venematkaa, kannattaa uhrata hieman aikaa ennakkosuunnitteluun. Sää, veneen ominaisuudet, miehistön taidot, vaaratekijät reitillä, ajettavat suunnat... Perjantai: reittisuunnitelman laatiminen. Lauantai: reittisuunnitelman ajaminen.

Kurssi: Elämyksiä arkeen varttuneille

Opisto: Kuopion kansalaisopisto

Kuvaus: Ryhmän tavoite on tarjota elämyksiä ja uusia kokemuksia yhdessä toisten kanssa.

Kurssi: Lusikkakurssi, taso 2

Opisto: Espoon työväenopisto

Kuvaus: Kurssilla valmistetaan hopeasta hillo-, sokeri, oliivi, mauste- tai kummilusikka perinteisiä kultasepäntekniikoita käyttäen.

Kurssi: Lääkeyrttikurssi

Opisto: Espoon työväenopisto

Kuvaus: Tiedätkö mihin voikukan kukkia voi käyttää ja mihin nokkosen siemenet tehoavat? Kurssilla tutustut luonnonvaraisiin ja puutarhassa kasvatettaviin lääkeyrtteihin sekä niiden käyttöön.

Kurssi: Muffini-essuja ja -kasseja. Aikuinen-lapsi -kurssi 

Opisto: Helsingin työväenopisto

Kuvaus: Paina värikkäitä muffini-kuvioita lapsen essuun ja kangaskassiin. Lapsi vähintään 6-vuotias.

Kurssi: Hullunkurinen piparipaja. Aikuinen-lapsi -kurssi 

Opisto: Tampereen työväenopisto

Kuvaus: Luo unelmiesi piparitalo, jonka suunnittelussa vain mielikuvituksesi on rajana. Saat luomuksesi joulukuuksi kotiväkeäsi ilahduttamaan.

Kurssi: Windows-puhelimen peruskäyttö

Opisto: Kuopion kansalaisopisto

Kuvaus: Tutustutaan Windowsin kosketusnäyttöpuhelimen perustoimintoihin ja sovelluksiin. Käydään läpi puhelimen oheisohjelmat, kuten kamera ja internetselain.

Kurssi: Tuotevalokuvaus

Opisto: Helsingin työväenopisto

Kuvaus: Tutustutaan yksinkertaisen digikameran mahdollisuuksiin tuotevalokuvauksessa sekä kotistudion rakentamiseen ja valaisemiseen. Perehdytään kuvien jälkikäsittelyyn Adobe PhotoShop Elements -ohjelmalla.

Kurssi: Espanjan viinialueet (myös Australian viinialueet)

Opisto: Helsingin työväenopisto

Kuvaus: Syvennytään Espanjan (tai Australian) klassisten viinialueiden keskeisiin viineihin. Suositellaan viininmaistelun perusteiden hallintaa.  

Kurssi: Kalan fileointi & veitsen teroitus

Opisto: Kuopion kansalaisopisto

Kuvaus: Opetellaan veitsen teroitus sekä kalan fileointi. Ota mukaasi 1-2 kokonaista kalaa, esim. kirjolohta sekä fileointiveitsi, jos sellainen löytyy.

Kurssi: Pään suursiivous

Opisto: Espoon työväenopisto

Kuvaus: Kurssilla tutustutaan erilaisiin tapoihin meditoida eli riisua itsensä kaikesta turhasta. Meditaation jatkoksi pidetään 45 minuutin sointukylpy, jossa kuunnellaan makuuasennossa seitsemän erikokoisen tiibetiläisen metallikulhon ja gongin äänivärähtelyä. Sointukylpy on rentouttava kokemus, joka jatkaa meditaation alulle laittamaa pään suursiivousta.

Kurssi: Naamio parkkinahasta

Opisto: Tampereen työväenopisto

Kuvaus: Valmista omille kasvoillesi tai koristeeksi sopiva naamio parkkinahasta käsityövälinein. Naamio koristellaan kuvioimalla, värjäten ja maalaten.

Kurssi: Torpparit, lampuodit ja mäkitupalaiset sukututkimuksessa

Opisto: Tampereen työväenopisto

Kuvaus: Perehdytään torpparien, lampuotien ja mäkitupalaisten tutkimukseen keskeisen lainsäädännön, kirjallisuuden ja lähteiden näkökulmasta. Pääpaino on käytännönläheisessä arkistolähteisiin perustuvassa torpparien ja mäkitupalaisten tutkimukseen ohjauksessa.

Kurssi: Klovnikurssi – rohkeutta ja iloa

Opisto: Tampereen työväenopisto

Kuvaus: Kurssi on kaikille, jotka haluavat rohkeutta esiintymiseen, yhteyttä omaan sisäiseen lapseen ja luovuuteensa.

Kurssi: Miesten villasukkakerho

Opisto: Tampereen työväenopisto

Kuvaus: Nyt oiva mahdollisuus joka miehelle neuloa anopille, vaimolle tai itselle lämpimät villasukat, kaulahuivi tai vaikka kirjava kravatti. Ei tarvita aikaisempaa kokemusta.

Kurssi. Miesten oma kahvakuula

Opisto: Vanajaveden opisto

Kuvaus: Nyt kaikki kokeilemaan trendilajia eli kahvakuulaa (giryaa). Kahvakuulailu on kokonaisvaltaista lihasharjoittelua, joka antaa voimaa ja kestävyyttä. Kurssilla käytetään omaa kahvakuulaa.

Kurssi: Kaappikellokurssi

Opisto: Turun suomenkielinen työväenopisto

Kuvaus: Valmistetaan lattia-, seinä- tai muu kello. Osallistujilta edellytetään aikaisempaa kokemusta puuntyöstöstä ja puuntyöstökoneiden käytöstä.

Kurssi: Voimaa vievät ihmissuhteet

Opisto: Turun suomenkielinen työväenopisto

Kuvaus: Jokaiselle voi tulla vastaan vaikeita ihmissuhteita. Etsimme keinoja selviytyä energiaa kuluttavista ihmissuhteista, ja ymmärrystä ihmisten erilaisuuteen. 

Kurssi: Lasihimmelin valmistus

Opisto: Vanajaveden opisto

Kuvaus: Opetellaan himmelin rakentamisen perusteet ja kootaan lasihimmeli.

Kurssi: Romanihameen ompelu

Opisto: Vanajaveden opisto

Kuvaus: Tutustutaan romanivaatteen historiaan. Valmistetaan hame tai röijy oman tarpeen ja taidon mukaan. Opettaja neuvoo materiaalin hankinnassa.

Kurssi: Sandaalit sullekin

Opisto: Vanajaveden opisto

Kuvaus: Kurssilla valmistetaan helppoja sandaaleja esimerkiksi parkkinahasta. Voit valmistaa sandaalit valmiita kaavoja hyödyntäen tai toteuttaa omia mallejasi.

Kurssi: Nukkekodin pienesineet B

Opisto: Vanajaveden opisto

Kuvaus: Valmistetaan nukkekodin pienesineitä erilaisista materiaaleista ja eri tekniikoita käyttäen mittakaavassa 1:12. Kurssin ohjelma: 1. Jääkiekkoluistimet ja maila 2. Lentokone/Nukenvaunut 3. Nukkekodin nukkekoti 4. Nukkekodin nukkekodin sisustus/kalusteet.

Kurssi: Höyryradiot ja vahvistimet

Opisto: Vanajaveden opisto

Kuvaus: Tutustutaan 1920-1970-luvun viihde-elektroniikkaan ja elektroniputkien aikakauteen oman vanhan radion ja/tai vahvistimen kuntoa kartoittamalla. Esim. vanha ja unohdettu, mutta tunnearvoltaan tärkeä höyryradio on usein mahdollista saada uudelleen käyttöön pienten korjaus- ja huoltotoimenpiteiden avulla.

Kurssi: Ilma-akrobatia, alkeet

Opisto: Vanajaveden opisto

Kuvaus: Tunnilla tutustutaan kankaan, trapetsin, paritrapetsin sekä rengastrapetsin alkeisiin. Tunti koostuu lämmittelystä, voimaharjoittelusta, venyttelystä sekä ilma-akrobatian tekniikkaharjoittelusta.


Lähteet: Opistojen sivut, Kansalaisopistojen liitto KoL, Ilmonet.fi

Lue myös:

    Uusimmat