Mainos

Ruususelle ja Ojalalle sakot Pääministerin Morsian -kirjasta

Helsingin hovioikeus on tuominnut Susan Ruususen ja Pääministerin Morsian -kirjan kustantaja Kari Ojalan sakkoihin pääministeri Matti Vanhasen yksityiselämän loukkaamisesta.

Hovioikeuden mukaan kirjassa on esitetty Vanhasen sukupuolielämään liittyviä intiimejä tapahtumia sekä tämän lasten tunteita, jotka ovat aiheuttaneet kärsimystä. Hovioikeus katsoi lieventävänä seikkana, etteivät kerrotut asiat ollet kovin vakavia.

Käräjäoikeus oli hylännyt syytteet.

Hovioikeus langetti Susan Ruususelle 20 päiväsakkoa. Pääministerin ex-morsiamelle kertyi maksettavaa yhteensä 300 euroa. Kustantaja Ojalalle hovioikeus määräsi 60 päiväsakkoa, joka on Ojalan tuloilla 840 euroa. Ojala sai kovemman rangaistuksen, koska Ojala on kustannusalan ammattilainen.

Oikeus velvoitti Ojalan korvaamaan Vanhaselle 1 000 euroa henkisestä kärsimyksestä sekä oikeudenkäyntikulut, yhteensä 9 344 euroa.

Lisäksi heidän tulee muun muassa maksaa valtiolle yhteensä noin 8 500 euroa rikoshyötyä.

Intiimejä tapahtumia

Hovioikeus katsoi, että kirjassa on kuvattu Vanhasen sukupuolielämää tavalla, joka loukkaa hänen ykistyiselämäänsä. Tietojen esittäminen ei ole liittynyt Vanhasen poliittisen toimintaan. Ongelmakohtia olivat sukupuolielämää, intiimejä tapahtumia sekä Vanhasen lasten tunteita ja käyttäytymistä koskevat kuvaukset.

Hovi piti Ruususen ja Ojalan menettelyä tahallisena, koska he olivat tietoisia siitä, ettei Vanhanen ollut antanut suostumusta tietojen julkaisemiseen. Hovin mukaan se että Vanhanen on muissa yhteyksissä kertonut yksityiselämästään, ei tarkoita sitä, että hän on avannut yksityiselämänsä kokonaan.

Ei elämäkerta

Hovioikeus katsoi, ettei kysessä ollut Ruususen omaelämäkerta. Pääministerin morsian -kirjassa tarkastelun kohteena oli pääasiassa toisen ihmisen elämään ja käyttäytymiseen liittyvät seikat ja kirja kuvasi vain lyhyttä ajanjaksoa.

Hovin mukaan Ruususella oli oikeus kertoa omasta yksityiselämästään, mutta Vanhasen yksityiselämästä kertominen olisi edellyttänyt Vanhasen lupaa.

Kirjalla ei ollut hovioikeuden mielestä yhteiskunnallista merkitystä.

- Myöskään sillä seikalla, onko Vanhanen antamalla julkisuudessa paikkaansa pitämättömiä tietoja suhteen solmimistavasta osoittanut epärehellisyyttä tai onko hän suhteeseen ryhtymällä osoittanut harkintakyvyn puutetta, ei ole katsottava olevan yhteiskunnallista merkitystä, koska seurustelusuhde on Vanhasen yksityisyyden ydinalueelle kuuluva asia, jolla ei ole merkitystä arvioitaessa hänen kelpoisuuttaan toimia pääministerin tehtävissä, hovioikeus kirjoitti.

Lue myös:

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja