Ruuan kotimaisuus merkitsee kuluttajille turvallisuutta

Elintarvikkeiden kotimaisuus merkitsee suomalaiskuluttajille ennen kaikkea turvallisuutta. Suomalaisen ruuan turvallisuus perustuu kuluttajien mielestä valvottuun laatuun. Kuluttajista 43 prosenttia arvelee, että suomalaisten elintarvikkeiden " laatu on valvottua ja meidän normien mukaista". Sen sijaan ulkomaisen ruuan laatua pitää täysin moitteettomana ainoastaan kolme prosenttia suomalaiskuluttajista. Tiedot käyvät ilmi Gallup Elintarviketiedon tutkimustuloksista, joita toimitusjohtaja EEVA KARIKOSKI esitteli vastikään pidetyssä Suomen Kuluttajaliiton tiedotustilaisuudessa.

Turvallisuuden ohella ruuan kotimaisuus viestii kuluttajille puhtaudesta ja tuttuudesta. Puhtautta elintarvikkeen kotimaisuus merkitsee 39 prosentille kuluttajista ja noin viidennekselle se merkitsee tuttuutta. Suomalaiskuluttajat luottavat koko ruuan tuotantoketjuun, sillä 80 - 90 prosenttia heistä pitää niin maataloustuotantoa, elintarviketeollisuutta kuin kauppaakin melko tai täysin luotettavana.

Valmisruokamyönteisyys lisääntynyt

Karikosken mukaan reilu puolet yli 18-vuotiaista suomalaisista valmistaa ruokaa kotonaan päivittäin tai lähes päivittäin. Vain joka kymmenes laittaa kotonaan ruokaa harvemmin kuin kerran kuukaudessa tai ei lainkaan. Ruuanvalmistus on kodeissa pääosin naisten vastuulla. - Miehet laittavat ruokaa useimmiten silloin, kun varsinainen ruuanlaittaja on poissa, Karikoski kertoi.

Kotona tehty perusruoka ja kotona ruokailu ovat suomalaiselle ruuanvalmistajalle edelleenkin tärkeitä asioita, joskin valmisruokamyönteisyys lisääntyi jossain määrin koko 1990-luvun jälkipuoliskon ajan. Valmisruokia lämmitetäänkin lähes joka toisessa kotitaloudessa ainakin silloin tällöin arki-illan ateriaksi. - Kaikkein useimmin arki-illan ruoka on kotona raaka-aineista lähtien itse valmistettu ateria, kertoi Karikoski. Hänen mukaansa miltei kaksi kolmasosaa kotitalouksista valmistaa arki-illan aterian usein raaka-aineista lähtien. Toiseksi yleisimmin lämmitetään itse aikaisemmin tehtyä ruokaa.

Nopeaa ja terveellistä arkiruokaa

Eeva Karikosken mukaan melko suuri osa suomalaisista suhtautuu arkipäivän ruuanlaittoon työnä, josta pyritään selviytymään mahdollisimman nopeasti. - Samalla kiinnitetään kuitenkin huomiota ruuan kustannuksiin ja terveellisyyteen, Karikoski huomautti. - Terveellisyyttä huomioidaan ruuanlaitossa pääasiallisesti pyrkimällä lisäämään vihannesten ja hedelmien käyttöä sekä välttämällä rasvaa ja vähentämällä suolan käyttöä, hän kertoi.

Suomalaisten suosikiruokien listalla on tapahtunut vain vähän muutoksia vuosien varrella. Kymmenen eniten kotona syödyn ruuan listalle mahtuvat jauhelihakastike, makaronilaatikko, lihapullat, paistettu broileri, pizza, hernekeitto, munakas, makkarakeitto, keitetyt tai paistetut nakit ja lihakeitto. (Lähde: Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja