Ruotsissa vielä kylmempää kuin Suomessa: -43,6 astetta – myös sähkön hinta nousi ydinvoimalan vian takia

Tiistai 2.1. Kireää pakkasta koko maassa 2:12
KATSO VIDEO: Täällä mitataan Suomen kovimmat pakkaslukemat lähipäivinä!

Ruotsin Lapissa Kvikkjokk-Årrenjarkassa mitattiin viime yönä 43,6 celsiusasteen pakkaslukemat. Ruotsin ilmatieteen laitoksen SMHI:n mukaan yhtä kylmää ei ole alueella ollut 25 vuoteen.

SMHI:n mukaan viime yön lämpötila oli alhaisin, joka on mitattu Kvikkjokk-Årrenjarkan havaintoasemalla sitten vuoden 1888.

Erittäin kylmän sään ennustetaan jatkuvan Ruotsissa viikon loppupuolelle saakka.

Neljänkymmenen asteen pakkasia on ollut Pohjois-Ruotsissa laajemminkin. Esimerkiksi Norrbottenin läänissä useita bussivuoroja peruttiin lähinnä turvallisuussyistä.

– Jos matka katkeaa näillä pitkillä linjoilla, bussi kylmenee aika äkkiä, vt. toimitusjohtaja Ingela Karlsson Länstrafiken Norrbotten -yhtiöstä perusteli.

Huolestuttavin tilanne oli keskiviikkona Jällivaaran ja Kiirunan kunnissa niillä muutamalla sadalla kotitaloudella, joilta katkesivat sähköt aamupäivällä tuntien ajaksi mittarin näyttäessä miinus 41 astetta.

Kylmyys on nostanut sähkön hintaa, ja tilannetta pahentaa se, että Forsmarkin ydinvoimalassa on vika yhdessä reaktorissa.

Puoliteholla käyneen reaktorin piti alkaa pyöriä täydellä teholla ensi yönä, mutta uusimman tiedon mukaan vika on ennakoitua pahempi ja reaktori jatkaa käymistä vajaateholla ainakin 24. tammikuuta saakka.

Kouluja kiinni Norjassa

Siinä, missä paukkupakkaset kurittavat Ruotsin pohjoisosaa, etelämmässä on luvassa muunlaisia vaikeita talvikelejä. Esimerkiksi osiin Götanmaata, Blekingeä ja Skånea ennustetaan myöhemmin tänään voimakkaita tuulia ja jopa 20–30 senttimetrin lumikertymiä.

Voimakas lumentulo on jo aiheuttanut runsaasti liikenneongelmia myös Tanskassa ja Etelä-Norjassa niin maanteillä kuin raiteillakin. Norjassa viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä jäämään kotiin töihin, ja esimerkiksi Agderin alueella useat koulut ovat pysyneet kiinni.

Myös Oslossa viranomaiset kertoivat yhden koulun joutuneen lähettämään oppilaat kotiin, koska lämpötilaa koulun sisätiloissa ei ollut saatu nostettua yli 13–15 asteen. 

Osloon on luvattu ensi viikonlopulle mahdollisesti jopa 27 astetta pakkasta, mikä olisi pääkaupungin uusi kylmyysennätys

Ongelmia on aiheuttanut myös kova tuuli, jonka vuoksi esimerkiksi Norjasta Tanskaan matkannut DFDS-yhtiön lautta ei voinut keskiviikkona kiinnittyä satamaan Kööpenhaminassa vaan joutui jäämään odottamaan sään paranemista merelle. Aluksessa on noin 900 matkustajaa.

Yksi terveysongelmista kärsinyt matkustaja evakuoitiin lautalta hoitoon helikopterilla.

 

Lue myös:

    Uusimmat