Ruotsissa paljastui törkeä lihahuijaus – vakava terveysvaara!

Ruotsalaiskuluttajia on huijattu törkeästi myymällä sianlihaa häränfileinä, kertoo ruotsalaislehti Svenska Dagbladet.

Lehden mukaan väärennettyä häränlihaa on myyty kuluttajille jopa useita tuhansia kiloja. Sianliha oli "naamioitu" häränlihaksi värjäämällä se punaiseksi.

Asiaan alettiin kiinnittää huomiota, kun lihaa myynyt ruotsalainen elintarvikealan tukkuliike Svensk Cater alkoi saada tuotteista valituksia. Erään ostajan mielestä liha ei vaikuttanut tavalliselta, vaan oli liian kosteaa. Svensk Cater päätti toimittaa naudanlihat tutkittavaksi Ruotsin elintarvikevirastoon, jossa ne paljastuivatkin värjätyksi sianliahksi.

Svensk Cater oli tilannut aiemmin lihansa pakasteena Argentiinasta CKA Charks -yhtiöltä. CKA Charks meni kuitenkin konkurssiin, ja Svensk Cater siirtyi tilaamaan tuotteita tukkuliike Heat AB:lta, joka toi lihansa Unkarista.

Svensk Cater onkin nyt tehnyt Heat AB-yrityksestä rikosilmoituksen. Ruotsalainen tukkuliike kuitenkin väittää, että on itsekin joutunut huijatuksi unkarilaisen yrityksen toimesta. Viranomaiset tutkivat parhaillaan asiaa.

Vakava vaara myös terveydelle

Svensk Cater on luonnollisesti lopettanut tuotteen myymisen, sillä se voi aiheuttaa mielipahan lisäksi myös todellisen terveysvaaran. Asiakkaat, jotka luulevat ostavansa härkää saattavat jättää lihan puoliraa'aksi tietämättään, että lautasella onkin puoliraakaa sianlihaa. Sianliha tulisi aina paistaa kypsäksi, sillä muuten liha voi sisältää terveydelle haitallisia bakteereita.

Ruotsin Elintarvikevirasto on varoittanut myös Euroopan Unionia markkinoilla olevasta väärennetystä lihasta.

Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja