Mainos

Ruotsissa oleilleen ”Yksikäsi-Ahmedin” epäillään olleen Istanbulin iskun pääsuunnittelija

Ruotsissa asuneen, Tshetsheniasta kotoisin olevan Ahmed Tschatajevin uskotaan olevan Istanbulin tiistaisen iskun takana, kertoo Aftonbladet.

Turkki uskoo yksikätisen Ahmed Tschatajevin olleen Atatürkin lentokentän itsemurhaiskun pääsuunnittelija. Aikaisemmin hänet on tuomittu vakavista aserikoksista Ruotsissa.

Tschatajevin kerrotaan olevan korkeassa asemassa Isis-terroristijärjestössä, ja että hänellä on alaisina 130 jihadistia.

Isis ei ole ilmoittanut olevansa iskujen takana, mutta asiantuntijat niin Suomessa kuin ulkomaillakin uskovat vahvasti äärijärjestön suunnitelleen ja toteuttaneen iskun.

Tschatajev kuului aikaisemmin tsetseeniläiseen terroristijärjestö Doko Umaroviin, jonka riveissä hän osallistui taisteluihin Kaukasian vuoristossa. Umarov-järjestön kuoppaamisen jälkeen Tschatajev liittyi Isisiin.

Lokakuussa 2015 Yhdysvallat lisäsi Tschatajevin terroristilistalleen hänen Isis-yhteyksiensä vuoksi. Hänellä sanottiin olevan useita lempinimiä, joista yksi oli ”Yksikäsi-Ahmed”.

Daily Mailin mukaan Tschatajev kertoi oikean kätensä leikatun irti venäläisessä vankilassa.

Atatürkin lentokenttäiskuissa kuoli tiistaina 43 ihmistä ja haavottui ainakin 238. Turkkilaislehti Sabahin mukaan iskun kolme miestä suunnittelivat kymmenien panttivankien ottamista. 

Miehet aloittivat hyökkäyksen suunniteltua aikaisemmin, koska he herättivät vartijoiden huomion liikkuessaan kentällä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.