Ruotsi sulkee kiinalaisyhtiöt pois 5g-verkkojensa rakentamisesta – tavoitteena kansallisen turvallisuuden suojeleminen

2:17
Huawein johto on aikaisemmin kiistänyt yhtiöön kohdistuvat vakoiluepäilyt.

Huutokaupattavien 5g-verkon taajuuksien lupaehdoissa kielletään kiinalaisyhtiöiden tuotteiden käyttö uusissa asennuksissa.

Ruotsin posti- ja telehallitus PTS sulkee kiinalaiset verkkolaitevalmistajat Huawein ja ZTE:n pois maan 5g-verkkojen rakentamisesta.

5g-verkoille käytettävien taajuuksien huutokauppa alkaa marraskuussa. Tarjoajille on asetettu ehtoja, joiden tavoitteena on Ruotsin kansallisen turvallisuuden suojeleminen.

Ehdot on laadittu Ruotsin puolustusvoimien ja turvallisuuspoliisi Säpon arvioiden pohjalta. Lupaehdoissa kielletään kiinalaisyhtiöiden tuotteiden käyttö uusissa asennuksissa.

Vanhoista laitteistoista tulee poistaa Huawein ja ZTE:n tuotteet vuoden 2025 alkuun mennessä.

Kiinalaisyhtiöistä erityisesti Huawei on nostettu tikun nokkaan monissa länsimaissa. Yhdysvallat katsoo, että Huaweilla on liian läheiset yhteydet Kiinan hallitukseen ja että yhtiön laitteita saatetaan käyttää vakoiluun. Huawei on kiistänyt syytökset.

Yhdysvallat on sulkenut Huawein pois 5g-verkoistaan, ja saman päätöksen ovat tehneet myös sen läheiset liittolaiset Australia, Britannia, Japani ja Uusi-Seelanti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja