Ruotsalaistähti häipyi KHL:stä sodan alettua – kommentoi hurjaa sopimussakkoa: "En enää astu sinne jalallani"

Ruotsalainen Lucas Wallmark edusti edusti KHL-sarjassa Moskovan TsSKA:ta, kun 24. tammikuuta Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Ruotsalaistähti ei jäänyt ihmettelemään, vaan lähti Venäjältä, vaikka se tuli kalliiksi.

Itäinen KHL-liiga tuli päätökseensä viime perjantaina, kun Moskovan TsSKA voitti Metallurg Magnitogorskin seitsemännessä finaaliottelussa. Kauden TsSKA:ssa aloittanutta Lucas Wallmarkia ei mestaruusjuhlissa näkynyt. Wallmark karisti Venäjän pölyt jaloistaan jo aikoja sitten.

Nyt Wallmark on kertonut ruotsalaiselle SVT:lle tuntemuksiaan sodan alettua.

– Maa, joka aloittaa laittoman sodan. Olenko varmasti turvassa tässä kaupungissa? Päässäni pyöri niin monia ajatuksia, Wallmark kertoo miettineensä.

– Myös seura on tiukasti yhteydessä maan hallintoon. Minusta tuntui, että en halua olla enää osa sitä. Minulla oli perhe kotona Ruotsissa, joka vietti unettomia öitä. Halusin vain pois sieltä.

Wallmark kertoi seuralleen, että haluaa lähteä. Seura oli ymmärtäväinen. Ei kuitenkaan niin ymmärtäväinen, etteikö sopimuksen purkamisesta koitunut korvaus olisi ollut tähtitieteellinen. Wallmarkilla oli sopimusta jäljellä kevääseen 2023.

– Se oli taloudellinen isku suoraan kasvoihin, Wallmark sanoo.

– Mutta en vain halunnut olla osa sitä. En pystynyt seisomaan niiden tapahtumien takana.

SVT uutisoi aiemmin sopimuksen purkamisen maksaneen Wallmarkille ja tämän seurakaverille Joakim Nordströmille 13 miljoonaa kruunua, eli noin 1,25 miljoonaa euroa kumpaisellekin. Samansuuntaisista summista on puhuttu Pietarin SKA:n puolustajan Mikko Lehtosen kohdalla. Lehtonen jäi SKA:han kauden loppuun saakka. Viikonloppuna pelaajan agentti kertoi Iltalehdessä, että sopimuksen purkaminen olisi maksanut kaksi miljoonaa euroa.

Wallmark ei halunnut tuolloin kommentoida menettämäänsä rahasummaa, eikä puhu numeroista nytkään.

– Kun ottaa huomioon, mitä ukrainalaisperheet menettävät, ja mitä kauhuja he kohtaavat, minun uhraukseni on erittäin pieni. Siitä ei tarvitse edes puhua, Wallmark sanoo.

Wallmarkin ja Nordströmin lisäksi TsSKA:ssa olivat ruotsalaisista Klas Dahlbäck ja Adam Reideborn, jotka molemmat jäivät seuraan. Viime perjantaina he nostelivat KHL-mestarille ojennettavaa Gagarin Cupia.

Wallmark ei ainakaan julkisesti tuomitse kaksikon päätöstä. Hänen oma linjansa on kristallinkirkas.

– Kaikki tekevät omat valintansa, Wallmark sanoo.

– Minä en enää astu sinne jalallani. Sen voi sanoa varmaksi. Nyt on aika taistella sotaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat