Ruotsalaisoikeus vapautti joukkoraiskaajan – eivät osanneet arvioida tämän ikää

Ruotsissa nuoren naisen joukkoraiskauksesta tuomittu vapautettiin, koska hovioikeus ei osannut sanoa, onko hän alle 15-vuotias. Alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan.

Asiasta kertoi ruotsalaislehti Expressen. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Kolmea Pohjois-Afrikasta yksin Ruotsiin maahan tullutta nuorta epäiltiin nuoren naisen brutaalista raiskauksesta ja käräjäoikeus määräsi heille 6–9 kuukauden vankeusrangaistukset.

Tekijöiden ikien arviointi oli kuitenkin haastavaa, sillä tekijöiden sormenjälkien perusteella heille löytyi Interpolin tiedoista kymmenkunta erilaista identiteettiä, joissa heidän ikänsä vaihteli 13–33 vuoden välillä.

Väitteitä iästä ei voitu todistaa valheeksi

Hovioikeus totesi, ettei nyt vapautetun tekijän iästä ollut varmuutta. Poika oli poliisitutkinnan mukaan käyttänyt Euroopassa ainakin viittä eri henkilöllisyyttä, joiden mukaan hän olisi 14–33-vuotias. Poliisille poika kertoi syntymämaakseen Algerian. Hän oli syyllistynyt aiemmin rikoksiin Saksassa.

Hakiessaan turvapaikkaa Ruotsista maaliskuussa 2015, hän väitti syntymäajakseen huhtikuun 2000. Nyt hän kuitenkin kertoo syntyneensä jouluaattona samana vuonna, joten hän olisi alle 15-vuotias. Hovioikeuden mukaan pojan väitettä ei voi todistaa valheelliseksi.

Hovioikeus jätti kahden muun tekijän tuomiot ennalleen, ja heidät tuomittiin nuorisovankilaan. Se korotti myös naiselle maksettavaksi määrätyt korvaukset 190 000 kruunuun eli noin 20 000 euroon.

Neljäs tekijä jäi kateisiin

Jos tekijät olisi tuomittu täysi-ikäisinä henkilöinä, olisi tuomio minimissään ollut neljä vuotta vankeutta. Tekijät tunnistettiin dna:n ja naisen tuntomerkkien perusteella.

Epäillyt asuivat lähellä rikospaikkaa sijaitsevassa asunnottomien maahan tulleiden nuorten telttaleirissä.

Ketään tekijöistä ei määrätty käännytettäväksi maasta, sillä heidän kotimaansa tai omaisensa eivät olleet viranomaisten tiedossa.

Joukkoraiskaus tapahtui Tukholman Södermalmilla 9. syyskuuta. Yksin kulkenut 23-vuotias nainen lyötiin maahan takaapäin ja raiskattiin tämän itkiessä ja anoessa tekijöitä lopettamaan.

Kolmen kiinnisaadun raiskaajan lisäksi neljäs tekijä jäi kateisiin. Hän käänsi naisen vatsalleen ja raiskasi tämän kolmen muun jälkeen.

Nainen pääsi teon jälkeen yöbussille ja pyysi sen kuljettajaa soittamaan apua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja