Ruotsalaiset voitolla: Näin paljon enemmän naapurissa otetaan punkkirokotteita

Punkkien vaaroista keskustellaan laajasti, mutta suomalaiset ottavat rokotteita huomattavasti vähemmän kuin muut eurooppalaiset.

Saaristolääkäreiden vastaava lääkäri Janne Castrén kertoo, että muilla punkkien riskialueilla rokotteita otetaan huomattavasti enemmän.

– Tilastollisesti punkkirokotteita otetaan täällä vähemmän kuin muualla. Vaikka keskustelu punkeista käy kiivaana, eivät suomalaiset silti hae kovinkaan aktiivisesti suojaa rokotteella, Castrén kertoo.

Esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa otetaan punkkirokotteita tuplasti enemmän kuin Suomessa. Saksassa esiintyy myös paljon puutiaisaivokuumetta levittäviä punkkeja, ja siellä otetaankin rokotteita jopa moninkertaisesti enemmän kuin Suomessa.

Lahkeensuut kiinni ja tarkastus aamuin illoin

Punkkirokote ei ole täysin välttämätön ihmisille, jotka eivät liiku alueilla joissa punkkeja esiintyy paljon. Esimerkiksi Ahvenanmaa ja muut vesistöjen lähellä olevat alueet houkuttelevat rutkasti punkkeja.

Punkit levittävät puutiaisaivokuumeen lisäksi myös toista tautia, borreliaa. Punkkirokote ei anna suojaa borreliaa vastaan, ja siksi onkin hyvä muistaa suojautua punkeilta muutoin. Castrén kertoo parhaimmat keinot punkilta suojautumiseen:

– Ulkona heinikossa tai vesistöjen lähellä liikkuessa kannattaa pukeutua esimerkiksi liukkaaseen tuulipukuun, joka hankaloittaa punkin kiipeämistä. Lahkeensuut kannattaa laittaa erityisen hyvin kiinni, jotta punkit eivät pääsisi sitä kautta iholle.

Hyvä keino on myös tehdä säännöllisesti punkkitarkastus. Riskiseuduilla asuvien kannattaisi tehdä sellainen aamuin illoin. Jos punkki on päässyt kiinnittymään iholle, se kannattaa poistaa apteekeissa myytävillä punkkipinseteillä. Muista tarkastaa myös lemmikit!

MTV3/Paula Koski

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja