Ruokakuvat eivät aina herätäkään ruokahalua – tanskalaistutkimus paljastaa ratkaisevan seikan

Ravitsemusterapeutti: näin onnistut elämäntaparemontissa 4:13
KATSO MYÖS: Ravitsemusterapeutin vinkit elämäntaparemonttiin!

Tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan ruokakuvien katselu riittävissä määrin voi tehdä olon kylläiseksi. Århusin yliopisto kertoo havainnoista tiedotteessaan.

Näemme jatkuvasti paljon ruokakuvia. Eteemme tulee tuon tuostakin ruokaan liittyviä mainoksia niin netissä kuin muuallakin. 

Usein otosten tavoitteena on, että näkemäsi kuva saa sinut haluamaan vaikkapa jonkun pikaruokalaketjun ateriaa. Toisin sanoen kuvat koettavat herättää ruokahalumme.

Tanskalaisen Århusin yliopiston tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan näyttäisi kuitenkin siltä, että ruokakuvilla voi olla myös päinvastainen vaikutus. Ainakin mikäli näemme kuvia samasta tuotteesta toistuvasti.

Yliopiston tekemä useiden tutkimusten sarja paljastaa, että voimme alkaa tuntea olomme kylläiseksi, jos näemme saman kuvan yli 30 kertaa. Århusin yliopiston tiedotteessa asiaa valottaa yliopiston elintarviketieteiden laitoksella hiljattain väitellyt Tjark Andersen.

– Kokeissamme osoitimme, että kun osallistujat näkivät saman ruokakuvan 30 kertaa, he tunsivat olonsa kylläisemmiksi kuin ennen kun olivat nähneet kuvan. Osallistujat, joille kuva näytettiin monta kertaa, valitsivat myös pienempiä annoksia kuin ne, jotka olivat nähneet kuvan kolme kertaa, kun kysyimme heiltä myöhemmin, minkä kokoisen annoksen he haluaisivat, hän kertoo tiedotteessa.

Huijataan aivot tuntemaan olo kylläiseksi

Maallikon korvaan voi kuulostaa oudolta, että osallistujille tuli kylläinen olo ilman, että he söivät mitään. Andersenin mukaan tämä on kuitenkin melko luonnollista. Se, mitä ajattelemme ruoasta, vaikuttaa suuresti ruokahaluumme.

– Ruokahalusi liittyy läheisemmin kognitiiviseen havaintoosi kuin useimmat meistä luulevat, Andersen sanoi lausunnossaan.

Andersenin mukaan tutkimukset ovat osoittaneet erään asian: jos ihminen tehdään tietoiseksi siitä, on olemassa erivärisiä Jelly Beans -karkkeja ja vaikka he olisivat syöneet punaisia karkkeja niin paljon kuin napa vetää, he haluaisivat silti myös keltaisia. Keltaisia karkkeja haluttaisiin siitäkin huolimatta, että molemmanväriset karkit maistuisivat tismalleen samalta.

– Reagoit fysiologisesti johonkin, jota olet vain ajatellut. Siksi voimme olla täysin tyytyväisiä syömättä mitään, hän lisää.

Tutkimuksessa rakennetaan aiemman tiedon päälle

Aiemmissakin tutkimuksissa on havaittu, että ihminen voi alkaa kokea olonsa kylläiseksi katsomalla ruokakuvia. Uutta tässä tutkimuksessa on Andersenin tiimin mukaan sen tutkiminen, montako toistoa tarvittiin ja poistiko kuvien vaihtelu kylläisyyden tunteen.

– Aikaisempien tutkimusten perusteella tiedämme, että kuvilla erityyppisistä ruuista ei ole samaa vaikutusta kylläisyyteen. Siksi pääruoan jälkeen voi todella tuntea olonsa kylläiseksi, mutta silti jää tilaa jälkiruoalle. Makeat asiat ovat täysin erilaista ruokaa, hän sanoo.

Miten tutkimus tehtiin

Tutkiakseen sitä, poistaako ruoan vaihtelu kylläisyyden tunteen täysin, Andersen kollegoineen päätti tehdä verkkotutkimusten sarjan, johon osallistui yli 1 000 ihmistä. 

Ensimmäiseksi osallistujille näytettiin kuvia vain oransseista M&M’s-karkeista. Joillekin osallistujille kuva näytettiin kolme kertaa, toisille 30 kertaa. Tjark Andersenin mukaan se ryhmä, joka näki enemmän kuvia karkeista, tunsi olonsa kylläisemmäksi jälkeenpäin.

– Heidän piti vastata kysymykseen siitä, montako M&M’s-karkkia välillä yhdestä kymmeneen he halusivat. Ryhmä, joka oli nähnyt 30 kuvaa oransseista suklaanappikarkeista, valitsi pienemmän määrän kuin toinen ryhmä, Andersen kertoo.

Jälkeenpäin koe toistettiin. Tällä kertaa käytettiin erivärisiä M&M’s-karkkeja. Värit eivät muuttaneet tulosta.

Lopuksi M&M’s-karkit vaihdettiin Skittleseihin. Toisin kuin M&M's-karkkien kohdalla, eriväriset Skittlesit maistuvat erilaisilta.

– Jos värillä ei ollut vaikutusta, kyse täytyy olla kuvitellusta mausta. Mutta emme havainneet tälläkään olevan suurta vaikutusta. 

Andersen pohtii, että heidän tutkimuksensa tuloksia voitaisiin hyödyntää painonhallinnassa.

Katso myös video: Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten vähennät helposti sokerin syöntiä!

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää 4:48
Haastattelussa laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.

Lähde: EurekAlert!

Lue myös:

    Uusimmat