Ylivoimaisia terveyshyötyjä ylistetään jälleen: Jos syöt vain yhtä kasvista, valitse tämä

Parsakaalin kypsennys: Samulin kikalla täydellinen lopputulos! 0:48
KATSO MYÖS VIDEO: Näin parsakaali kannattaa oikeasti kypsentää!

Parsakaalin terveyshyötyjä hehkutetaan jälleen. 

Tuore tutkimus esittää uusia todisteita siitä, että parsakaali todella on superruokaa. Penn State -yliopiston tutkimuksen mukaan parsakaali sisältää molekyylejä, jotka voivat suojata ja edistää suoliston terveyttä sekä estää sairauksia. Tutkimustuloksista raportoidaan Science Daily -tiedejulkaisussa ja asiasta uutisoi muun muassa New York Post.

Parsakaalilla rooli suoliston terveydessä

Penn State -yliopiston tutkijat selvittivät hiirillä parsakaalin vaikutuksia suolistoon ja huomasivat kasviksen molekyylien sitoutuvan reseptoriin, joka auttaa suojaamaan ohutsuolen limakalvoa.

Suolistossa on esimerkiksi pikarisoluja, jotka erittävät suojaavaa limaa pitkin suoliston seinämää, sekä Panethin soluja, joilla on puolestaan rooli suoliston bakteeriflooran säätelyssä. Yliopiston tutkimuksissa havaittiin yhteys parsakaalin syönnin ja näiden solujen määrän välillä.

– Tutkimuksemme tuo esiin mekanismeja, joilla parsakaali ja muut ruoat hyödyttävät hiirten ja todennäköisesti myös ihmisten terveyttä. Se tarjoaa vahvaa näyttöä siitä, että ristikukkaisten vihannesten, kuten parsakaalin, kaalin ja ruusukaalin, tulisi olla osa normaalia terveellistä ruokavaliota, toteaa tutkimusta johtanut professori Gardy Perdew.

Perdew on ollut myös aiemmin mukana tutkimuksissa, jossa parsakaalin ja suolistoterveyden yhteyttä on selvitetty.

Näin tutkimus toteutettiin

Tutkimuksessa ryhmälle hiiriä syötettiin parsakaalia niin, että se kattoi noin 15 prosenttia eläimen ruokavaliosta. Tutkijoiden mukaan määrä vastaisi noin 400 gramman päivittäistä parsakaaliannosta ihmisillä. Kontrolliryhmän hiiret saivat sen sijaan tyypillistä laboratorio-oloissa tarjoiltavaa ravintoa, joka ei sisältänyt parsakaalia. 

Hiirillä, joille ei ruokittu parsakaalia, oli pienempi määrä pikarisoluja ja tuottamaa suojaavaa limaa ohutsuolessa. Lisäksi ruoansulatus oli näillä hiirillä nopeampaa Panethin solujen määrät alentuneet. 

– Näiden hiirien suoliston terveys vaarantui useilla eri tavoilla, joiden tiedetään liittyvän sairauksiin, Perdew sanoo.  

Lääkäri: Jos syöt vain yhtä kasvista, valitse parsakaali

Parsakaalia on hehkutettu lukuisissa muissakin tutkimuksissa ja asiantuntijoiden toimesta. Australialaislääkäri Zac Turnervannoi syksyllä 2022 parsakaalin nimeen. Turner totesi tuolloin, että jopa kasvisten vihaajien pitäisi syödä edes yhtä kasvista, parsakaalia, pysyäkseen terveenä. 

Parsakaali on päässyt myös esimerkiksi Healthline- ja WebMD-sivustojen vihannesrankkauksessa kärkikastiin. Kasvista luonnehditaan jopa "luonnon rokkitähdeksi".

Parsakaalissa on erityisen runsaasti C- ja K-vitamiinia, jotka vaikuttavat muun muassa vireyteen, infektioherkkyyteen sekä veren hyytymiseen. Lisäksi parsakaalista löytyy solujen toimintaan tarvittavaa folaattia, aineenvaihdunnalle keskeistä magnesiumia ja verenpaineen säätelyyn sekä lihasten toimintaan osallistuvaa kaliumia.

Lue myös:

    Uusimmat