Ravitsemusterapeutti on huolissaan monen häiriintyneestä ruokasuhteesta – millaista on terve suhtautuminen ruokaan?

Monella meistä on häiriintynyt ruokasuhde – asiantuntijat kertovat, miksi laihduttaminen saattaa lopulta vain lihottaa 8:31
Onko sinullakin vääristynyt ruokasuhde? Asiantuntijat kertovat, miksi laihduttaminen voi lopulta lihottaa.

Asiantuntijat kertovat, millaista huoleton ja salliva ruokailu ja syöminen parhaimmillaan on ja miten se tukee myös painonhallintaa.

Terveystalon vastaava ravitsemusterapeutti Mari Aalto kokee, että todella monella on nykyään häiriintynyt syöminen ja ruokasuhde.

– Olen siitä kyllä huolissani, Aalto myöntää Huomenta Suomen haastattelussa.

Aallon mukaan tyypillisimmät ongelmat liittyvät syömisen hallintaan. Ongelmia voivat olla esimerkiksi ahminta, tunnesyöminen sekä iltapainotteinen napostelu ja makean syöminen, joka ei ole hallinnassa.

Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilän mukaan ei ole olemassa "tyypillistä" syömishäiriöön sairastuvaa – syömishäiriöön sairastutaan iästä ja sukupuolesta riippumatta ja oireet voivat olla joko syömistä tai syömättömyyttä ja kaikenlaista siltä väliltä.

– Jokainen syömishäiriötarina on omanlaisensa, Mikkilä toteaa.

Katso yllä olevalta videolta koko keskustelu sekä Mari Aallon mietteet siitä, miten laihduttaminen helposti vain lihottaa ihmistä ja vääristää entisestään suhdetta syömiseen.

Millainen on terve suhtautuminen ruokaan?

Mari Aallon mukaan terve suhtautuminen ruokaan on rento ja joustava.

– Sellainen, mitä ei tarvitse miettiä koko ajan. Syödään nälkä- ja kylläisyyssignaalien mukaan, ei kielletä ja rajoiteta itseltään mitään.  Parhaimmillaan syöminen toimii niin, että meille ei edes tule voimakkaita ruokahimoja tai napostelun tarvetta, puhumattakaan ahmintatyyppisestä käyttäytymisestä, Aalto kertoo.

Katri Mikkilä komppaa tätä ja toteaa, että syömisen tulisi vain soljua arjessa mukana. Vaikka syömistä pitääkin jonkin verran suunnitella, se on pohjimmiltaan vain itsestään huolta pitämistä.

– Totta kai se saa olla iloa ja nautintoa tuottava asia, mutta se ei saa olla ainoa iloa ja nautintoa tuottava asia, Mikkilä toteaa.

Jos huoleton syöminen johtaa painonnousuun, syöminen ei Aallon mukaan ole välttämättä tasapainossa, vaan esimerkiksi liian pitkät ateriavälit tai oman syömisensä rajoittaminen saattavat johtaa tarpeettomaan naposteluun.

Mikkilä muistuttaa, että rajoittuneesta syömisestä joustavampaan ruokailuun siirtyessä ei kannata myöskään välttämättä liiaksi hätkähtää painonnousua.

Katso myös: Mitä tarkoittaa ahmintahäiriö, binge eating disorder?

Mitä tarkoittaa ahmintahäiriö, binge eating disorder? Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä vastaa 1:24
Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä kertoo, mitä tarkoitetaan ahmintahäiriöllä.

Lue myös:

    Uusimmat