Ruokaisaa ja terveellistä: 10 ainesosaa herkullisiin salaatteihin

Salaattiannoskin voi väärillä ainesosilla höystettynä muuttua epäterveelliseksi. Lue, millä aineosilla saat salaattiin niin makua kuin ravintoaineitakin – ja vatsan täyteen!

Jos päätät syödä lounaalla salaatin, olet jo tekemässä terveellistä valintaa. Ruokaisalla salaatilla voi helposti korvata raskaammat ateriat saaden samalla kaikki tarpeelliset ravintoaineet.

Kaikki salaatit eivät kuitenkaan ole samanlaisia ja sillä, mitä lisäät tai jätät lisäämättä annokseesi, voi olla suuri merkitys salaatin terveellisyyden kannalta. Vaihda esimerkiksi suosimasi salaattikastike sitruunaan ja oliiviöljyyn tai mausta salaattisi raastetuilla retiiseillä.

Lue vinkit, joiden avulla valmistat terveellisemmän salaattiannoksen!

1. Tummanvihreät lehtivihannekset

Tummanvihreät lehtivihannekset, kuten lehtimangoldi, lehtikaali ja pinaatti, sisältävät runsasti K-vitamiinia, joka on tärkeä ravintoaine esimerkiksi veren hyytymisen kannalta.

2. Vihannekset

Lisää salaattiin runsaasti vihanneksia tehdäksesi siitä täyttävää. Voit syödä salaattia suurissakin määrin, kun se sisältää paljon sellaisia ainesosia, joissa on runsaasti ravintoaineita, mutta vain vähän kilokaloreita.

3. Kana

Kanasalaatti on aina hyvä vaihtoehto, sillä kanassa on paljon muun muassa proteiinia, niasiinia, seleeniä ja B6-vitamiinia.

4. Oliiviöljy

Oliiviöljy on hyvä korvike muille salaattikastikkeissa käytetyille rasvaisemmille öljyille. Oliiviöljyssä on runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvoja, jotka voivat auttaa alentamaan huonoa LDL-kolesterolia ja lisäämään hyvää HDL-kolesterolia.

5. Porkkanaraaste

Myös porkkanaraaste sopii salaattiin mainiosti. Porkkana tuo salaattiin pirteää väriä, mutta myös runsaasti A-vitamiinia.

6. Pavut

Pavuissa on paljon proteiinia ja ne auttavat tekemään salaatista täyttävämmän. Pavut ovatkin hyvä vaihtoehto lihatuotteille, kun mietit salaattiin sopivaa proteiininlähdettä.

7. Lohi

Terveellisiä omega-3-rasvahappoja sisältävä lohi on hyvä valinta, kun mieli tekee kalasalaattia. Lohella on todettu olevan paljon terveysvaikutuksia. Se voi ehkäistä esimerkiksi syöpää, sydän- ja verisuonitauteja sekä masennusta.

8. Tomaatit

Tomaatit tuovat salaattiin väriä, mutta niissä on myös tulehduksia vastaan taistelevia ominaisuuksia.

9. Avokado

Avokadot ovat erinomainen kertatyydyttymättömien rasvahappojen lähde. Lisäksi avokadoissa on paljon kaliumia, E- ja B-vitamiineja sekä kuitua. Yhdessä avokadossa on saman verran kaliumia kuin kolmessa banaanissa yhteensä.

10. Retiisit

Retiiseillä saat salaattiin mausteisen maun ilman maustettujen salaatinkastikkeiden tuomia kilokaloreita. Sadassa grammassa retiisejä on vain noin 18 kilokaloria.

Katso, miten Makuja-keittiössä valmistuu kevyt salaatti karitsan ulkofileestä:


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja