Rouva Walchin viini

442807 Elena Walch Lagrein 2000 Doc Alto Adige 12,84 euroa.

Italian pohjoisin vuoristoseutu, Alto Adige, on mielenkiintoinen paikka viininviljelyn kannalta. Alue on luonnostaan italialaisen ja germaanisen kulttuurin raja-aluetta, joten myös nautintoaineiden valmistuksessa voi kuvitella kuuman italialaisen punaviinipainotteisen ja viileämmän saksalaisen riesling-meiningin yhdistyvän.

Alpit kohoavat alueen pohjoispuolella, joten suurin osa rinteistä on etelään antavia ja siten viininviljelyn kannalta suotuisia. Tarhat eivät ole aivan merenpinnan tasalla, joten rypäleet saavat runsaalti kypsyttävää ultraviolettisäteilyä ja vuorokauden sisäinen lämpötilanvaihtelu parantaa niiden hapokkuutta. Alueella mitataan myös Italian korkeimpia lämpötiloja kesäkuukausien aikana, joten myös hieman hankalammin kypsyvät rypälelajikkeet menestyvät täällä.

Alto Adige on tunnettu rapean hapokkaista ja hedelmäisistä valkoviineistä, vaikka suurin osa tuotannosta onkin punaviiniä. Tästä syystä Alkon uutuustuoteluettelon sivulla komeillut tummanpuhuva pullo alueen punaviiniä herätti mielenkiintoni. Ostopäätöksen sinetöi rypälelajike, joka on paikallinen Lagrein. Rypäleestä tehdään alueella myös roseeta ja sitä sekoitetaan Pinot Nero - ja Schiava -rypäleistä tehtyihin viineihin antamaan väriä ja tanniineja. Rypäleelle on myös ominaista karvas jälkimaku, jota uuden polven viinintuottajat ovat oppineet hallitsemaan.

Viinin väri on kohtuullisen tumma, muttei missään nimessä musta tai läpinäkymätön. Tuoksu on lämmin ja runsas, se suorastaan pursuilee hedelmää ja hillottuja terälehtiä - aivan kuin mummon hyvinsiivottu hillokellari olisikin tehty jostain jalommasta puulajikkeesta! Mausta löytyvät tanniinit ja hapokkuus, kuten oletettiinkin, sekä lievää karvautta jälkimaussa. Tanniinit häiritsevät nuorien rypälearomien ja viinin paksuuden havainnoimista, mutta keskittymällä nekin kyllä löytää.

Kumppaniksi tälle viinille pitänee valita tanniinisen viinin luottoystäviä, raakaa pihviä ja rasvaisia perunoita - tällä kertaa ranskalaisia. Viini kestää myös etikkaa, joten laitetaan pihville balsamietikalla maustettua tummaa kastiketta. Jos haluaa käyttää aikaa ja vaivaa, niin kunnolla yrtitetty lihaisa pataruoka vaikka sisäelimistä toiminee myös mainiosti.

Kuriositeetina mainittakoon, että Elena Walchin sisar on naimisissa maineikkaan suomalaisen ortopedin kanssa.

11/20 pts. hinta/laatu +Mikko Virta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja