Rotuesittelyssä: Yorkshirenterrieri

Ansioluetteloaan avartaa yorkshirenterrieri, pieni ja peloton rusettipää.

Osaaminen ja erityistaidot

Olen maailman toiseksi pienin koirarotu chihuahuan jälkeen – pieni kokoni on osasyy suosiooni! Olen jääräpäinen, elämäniloinen ja valpas koira. Terhakka pikkupakkaus, sanoisin. Ihmisillä on tapana laittaa päähäni punainen rusetti, olin sitten tyttö tai poika.

Aivan kuten monilla muilla miniatyyrikoirilla, egoni on usein moninkertainen kokooni nähden. Vaikka olen pieni ja suloistakin suloisempi, minulle on osattava sanoa myös "ei". Minusta löytyy nimittäin kaikki aidon terrierin rohkeat ja tomerat piirteet.

Olen kovin kuvauksellinen koira: näyttelen muun muassa High School Musical 2 ja 3 -elokuvissa supersöpön pahiksen Sharpay Evansin koiraa nimeltä Boi.

Koulutus ja työkokemus

Alkujani olen skotlantilaista alkuperää, pitkäkarvainen kääpiöterrieri, joka jalostettiin 1800-luvulla pyydystämään rottia. Rotuni on keinotekoisesti jalostettu yhdistelemällä useita pieniä terrierirotuja. Meidät yorkit noteerattiin ensi kerran omaksi rodukseen vuonna 1886. Kantaisiäni ovat watersidenterrieri sekä varhainen skyenterrieri.

Suomessa rotuni on melko harvinainen, meitä yorkshirenterriereitä rekisteröidään alle sata vuodessa.

Harrastukset ja mielenkiinto

Koska turkkini on silkkinen, olen mainio näyttelykoira. Pienen kokoni ansiosta kuljen kätevästi mukanasi kaikkialle – vaikka kassissa. Mutta jaksan ja haluan toki kipittää varsin pitkiäkin lenkkejä, mutta juoksemiseen en sovi. Virtaa nimittäin minulla riittäisi jaettavaksi vaikka puolelle tusinalle isommallekin koiralle. Rottavietti kytee minussa edelleen: hahaa, suloisessa rusettipäässänne piileekin ketterä saalistaja! Lisäksi monet sanovat, että minulla on ilkikurinen huumorintaju..

Muitten terrierien tapaan en ole erityisen miellyttämisenhaluinen ja siksi saatankin olla haasteellinen koulutettava. Metsälenkit ovat mukavia, mutta meillä yorkeilla on taipumusta keräillä turkkiinsa mukaan kaikki risut ja männynkävyt!

Muuta

Olen ryhdikäs, pystykorvainen ja terrierimäinen koiruus. Minulla on pitkä, silkinpehmeä karvapeite, joka laskeutuu suorana ja sileänä maahan saakka – se kasvaa pitkäksi, ellet saksi sitä. Vaadin jatkuvaa turkinhoitoa, jotta näytän siistiltä. Otsakarvojani monet pitävätkin sidottuina.

Pennut syntyvät mustanpunaruskeina, musta korvautuu myöhemmin sinisellä. Päässäni ja rinnassani karvani on kullanväristä ja muualla turkkini väri on tumman teräksensävyinen sininen. Painoa minulle kertyy enintään 3,1 kiloa.

Motto

Varokaa risut ja männynkävyt!

Suosittelijat

Pienten (jääräpäisten) koirien ystävät, joilla on aikaa harjata ja huoltaa turkkia


MTV3/Helmi

Lähde: Wikipedia, fifit.fi, Koirat – Löydä itsellesi sopiva rotu (Gummerus, 2011)

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja