Risto E.J. Penttilä: Niinistö osti aikaa Naton pohtimiselle – ”Menee ikään kuin käsikirjoituksen mukaan”

Risto E.J. Penttilä: Niinistö osti aikaa Naton pohtimiselle – ”Menee ikään kuin käsikirjoituksen mukaan” 7:39
Kuuntele Risto E.J. Penttilän analyysi Niinistön ja Bidenin tapaamisen annista videolta.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin tapaamisen keskeinen anti oli se, että maiden puolustusyhteistyötä lähdetään konkreettisesti lähentämään – yhteistyössä Ruotsin kanssa, arvioi MTV:n kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä MTV Uutiset Livessä.

Hän arvioi Niinistön tiedotustilaisuuden alkaneen niin vaisusti, että hän pelkäsi jo tapaamisesta muodostuneen ”pelkkä pannukakku”. Lopulta kysymysten alettua tilaisuus sai kuitenkin hänen mukaansa painoarvoa.

Hänen näkökulmastaan vaikuttaa siltä, että kokouksen tarkoituksena on antaa Suomelle turvallinen aika keskustella turvallisuuspoliittisista ratkaisuista.

– Ostetaan aikaa sille, että Suomi ja Ruotsi voivat pohtia kysymystä Nato-jäsenyydestä, Penttilä toteaa.

Turvatakuista ei puhetta julkisuudessa

Ennen kokousta puhuttiin paljon mahdollisista turvatakuista, jotka Suomi voisi saada Nato-hakemuksen teon ja jäsenyyden saamisen välille. Nato ei tällaisia väliaikaisia turvatakuita myönnä, mutta Penttilä uskoo, että keskustelua niistä on voitu käydä piilossa julkisuudelta.

– Sen takia tämä menee ikään kuin käsikirjoituksen mukaan. Se on Yhdysvallat, jonka kanssa syvennetään yhteistoimintaa. Jos haetaan jäsenyyttä, siinä vaiheessa ainakin minä odottaisin lausuntoa Yhdysvalloilta [turvatakuisiin liittyen], Penttilä toteaa.

Hän pitää voimakasta panostusta turvallisuusyhteistyöhön erittäin tervetulleena.

– Emme ole epävarmassa yksinäisessä asemassa Venäjän mahdollisen painostuksen alla, vaan lisäämme koko ajan yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa, hän arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat