Ulkopoliittisen instituutin tutkija: Niinistön ja Bidenin tapaamisella iso merkitys Suomelle, Putinia se ei pelota

Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija: Bidenin ja Niinistön tapaamisella on Suomen kannalta iso merkitys 2:52
Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija kommentoi MTV:n Seitsemän uutisissa Joe Bidenin ja Sauli Niinistön tapaamista: "Suomen kannalta tapaamisella on iso merkitys"

Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija pitää Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja presidentti Sauli Niinistön tapaamista Suomen kannalta hyvin merkittävänä. Tapaamisen järjestyminen näin nopealla aikataululla kertoo molemminpuolisesta kiinnostuksesta yhteistyön vahvistamiseen.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on jatkunut tänään yhdeksättä päivää.

Viime yönä Venäjä iski eteläisessä Ukrainassa sijaitsevaan ydinvoimala-alueeseen, ja alue on nyt venäläisten hallinnassa.

Maat ovat sopineet jälleen uuden tapaamisen. Ukrainan mukaan sen ja Venäjän edustajat neuvottelisivat uudestaan jo tänä viikonloppuna.

Ukrainalle Bidenin ja Niinistön tapaamisella ei ole merkitystä

Presidentti Sauli Niinistö puolestaan tapaa tänään Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Jyri Lavikaisen mukaan Suomelle tapaamisella on iso symbolinen merkitys. Ukrainaa se ei sen sijaan liikuta.

– He käyvät taistelua kohtalostaan yksin. Yksi tapaaminen Yhdysvalloissa ei muuta heidän taisteluaan, Lavikainen toteaa MTV:n Seitsemän uutisissa. 

– Suomen kannalta tapaamisella on iso merkitys. Euroopan turvallisuusjärjestelmä on käytännössä romahtanut Venäjän hyökkäyksen vuoksi.

– Se, että viikko hyökkäyksen jälkeen Suomen presidentti on tapaamassa Yhdysvaltain presidenttiä ja keskustelemassa puolustusyhteistyöstä, osoittaa sen, että Yhdysvallat on kiinnostunut Euroopan asioista ja ottaa vakavasti uhan Euroopan turvallisuudelle.

Lavilaisen mukaan tapaaminen on viesti myös Venäjälle.

– Nyt on alettu ottaa vasta-askelia heidän hyökkäyksensä jälkeen.

Lavikainen ei kuitenkaan usko sitä, että tapaaminen varsimaisesti pelästyttäisi Vladimir Putinia.

– Luulen, että hän ajattelee enemmänkin omia tavoitteitaan kuin yksittäisiä tapaamisia.

Lännen johtajat tapaavat eri puolilla maailmaa

Ukrainan sodan ympärillä tapahtuu juuri nyt paljon muutakin eri puolilla läntistä maailmaa. 

Puolustusministeri Antti Kaikkonen matkustaa Washingtoniin hävittäjähankintojen vuoksi ensi viikon alussa.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist puolestaan vierailevat Suomessa huomenna lauantaina. Tapaamisen teemana ovat Venäjän sotatoimet Ukrainassa.

Lavikaisen mukaan liikehdintää osoittaa sen, että kaikki maat ottavat Venäjän turvallisuusuhan hyvin vakavasti.

Sotapropaganda voimissaan Venäjällä

Venäläisiä uutismedioita, televisio- ja radiokanavia sekä sosiaalista mediaa on lakkautettu sekä niiden toimintaa rajoitettu. Lännessä nähdään Venäjän suorastaan valehtelevan sodasta kansalaisilleen. Siellä ei ensinnäkään puhuta sodasta, vaan ”erikoisoperaatiosta”.

Lavikainen pahoittelee sitä, että tavallisen venäläisen on tällä hetkellä hyvin vaikea saada oikeaa tietoa Venäjän hyökkäyksestä.

– Viime aikoina on puhuttu siitä, että Ukraina on voittanut informaatiosodan. He ovat menestyksekkäästi saamaan oman viestinsä länsimaihin läpi ja saaneet valtavaa tukea ihan jokaisesta suunnasta valtioita, kansalaisia ja yrityksiä myöten. Venäjä on kuitenkin voittanut informaatiosodan omalla rintamallaan. Se on pystynyt rajoittamaan sitä tietoa, mitä sodasta kulkee Venäjälle, ja esittämään edelleen valtiollisen propagandakoneistonsa ansiosta hyökkäyksenä vähämerkityksisenä.

– Se ei ole esittänyt raakuuksia, massapommituksia.

Lavikainen arvioi, että täysin tietämätön Ukrainan todellista tapahtumista ei ole Venäjälläkään enää kovin moni.

– Viisikymppisistä vanhemmat katsovat melkein pelkästään tv:tä ja saavat kaiken tietonsa sieltä. Tähän porukkaan propaganda puree kaikkein parhaiten. Mitä nuoremmaksi mennään, sitä enemmän tietoa saadaan netistä ja sosiaalisesta mediasta, joita on paljon vaikeampi kontrolloida.

– Parikymppisillä, isoissa kaupungeissa asuvilla ja koulutetuilla saattaa olla hyvinkin tarkkaa tietoa asiasta. 

Sodan lopputulosta ei päätetä tapaamisisssa

Se miten sota päättyy, riippuu Lavikaisen mukaan ennen kaikkea ukrainalaisten taistelutahdosta.

– Sitä ei missään tapaamisissa päätetä. 

"Putinille pahin yhdistelmä olisi jos kansa nousisi kaduille ja eliitin rivit rakoilisivat" 4:09
Katso myös: Jyrki Lavikainen arvioi MTV Uutiset Liven haastattelussa myös mahdollisuutta siitä, että Vladimir Putin syöksisi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vallasta ja nostaisi maan johtoon Ukrainan entisen presidentin Viktor Janukovitsin.

Lue myös:

    Uusimmat