Risteilyalukset uhkaavat jäädä satamaan – jos mittavat tukilakot alkavat, arki vaikeutuu monella tapaa

5:35
MTV Uutiset Live kertoo aiheesta lähetyksessään.

Useat ammattiliitot ovat ilmoittaneet tukitoimenpiteistä Postin työehtokiistassa. Tukilakkotoimiin Posti- ja logistiikka-alan liitto PAU:n hyväksi ryhtyvät esimerkiksi Merimies-Unioni, Auto- ja kuljetusalan Työntekijäliitto AKT sekä Hyvinvointialojen ammattiliitto JHL.

SAK:hon kuuluvan Merimies-Unionin mukaan tunnelma liitossa on hiljainen, koska postin lähetykset eivät kulje. Mikäli sopimusta ei saada aikaiseksi, lakko laajenee ensi maanantaina 25. marraskuuta, jolloin Suomen lipun alla kulkevat risteilyalukset lakkaavat kulkemasta.

Liitosta kerrotaan, että tässä vaiheessa lakkotoimenpiteet alkavat näkyä ihmisten arjessa ikävästi esimerkiksi siten, että laivaristeilyjen ostaminen ei ole mielekästä.

Päivittäistavara ei kulje 

Ropax-alusten ja matkustaja-autolauttojen kansilla tehtävä lastinkuljetus päättyy torstaina. Henkilö- ja linja-autot kulkevat siis normaalisti, mutta lakkotoimet vaikuttavat rahtiin. Suomen tuonti ja vienti tulee liiton mukaan kärsimään. Tämä vaikuttaa muun muassa päivittäistavaran kulkemiseen.

Merimies-Unionin viestinnän mukaan vastaavaa ei ole liiton historian aikana tapahtunut koskaan ennen, vaikka lakon uhkia on ollut ennenkin. Varsinaisiin lakkotoimiin ryhtyminen on kuitenkin poikkeuksellista.

JHL: Ei merkittävää vaikutusta ihmisten arkeen

Hyvinvointialojen ammattiliitto JHL tukee työtaistelua valtakunnallisella tukilakolla, joka sulkee tavaraliikenteen ratapihat huomenna tiistaina. Tavaraliikenteen käsittely lakkaa siis käytännössä kokonaan liiton tiedotteen mukaan. Junien kunnossapito on puolestaan lakossa keskiviikkona 20. marraskuuta.

Merkittävää vaikutusta ihmisten tavalliseen arkeen tukilakoilla ei kuitenkaan näillä näkymin ole.

– Lähtökohtaisesti tavallisille ihmisille ei ole vaikutuksia. Kaluston kokoonpanoihin saattaa kuitenkin tulla muutoksia, Raideammattilaiset JHL:n puheenjohtaja Teppo Järnstedt kertoo.

Esimerkiksi junien myöhästymisiä ei ole odotettavissa ainakaan suuremmissa määrin. Lakon laajeneminen on kuitenkin hänen mukaansa mahdollista, mikäli kiistaan ei löydy sopua.

– Se optio on edelleen ilmassa, mutta tarkempia päätöksiä ei ole tehty.

RAU: ”Jos Bulevardilta näytetään vihreää valoa, niin toimet perutaan”

Rautatiealan unioni RAU aikoo suorittaa tiistaina vuorokauden kestävän saarron, joka aiheuttaa rautateiden turvaamisen ja ohjauksen pysäyttämisen. Saarto alkaa tiistai-iltana kello 21.00.

Saarrolla ei kuitenkaan ole merkittäviä vaikutuksia ihmisten normaaliin arkeen, koska henkilöliikenne on rajattu sen ulkopuolelle.

RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki kertoo, että tästä huolimatta lakon vaikutukset ovat todella merkittävät. 

– Vientiteollisuuteen tämä osuu todella lujaa. Esimerkiksi metsätehtaiden puukuljetukset loppuvat. JHL tekee ensin lakon, jonka myötä liikenne ajetaan ensin alas ja sitten ylös. Sakkosumaa tekee, Palomäki toteaa.

Palomäen mukaan kaikki riippuu kuitenkin kiistan etenemisestä.

– Jos Bulevardilta näytetään vihreää valoa, niin kaikki toimet perutaan saman tien.

AKT:n lakko kestää lähes viikon

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry ilmoittaa verkkosivuillaan tukevansa PAU:n työtaistelua. Liitto aloitti tukilakkonsa viime yönä. Tukilakko tulee liiton mukaan jatkumaan sunnuntai-iltaan saakka, mikäli työtaistelussa ei saavuteta sopua.

Lakon aikana liiton työntekijät eivät työskentele Postissa ja pidättäytyvät myös muilla työpaikoilla Postin lähetysten käsittelystä.

MTV Uutiset ei tavoittanut AKT:n edustajaa kommentoimaan asiaa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja