Mainos

Risikko selkeyttäisi hoitolaitosten valvontaa

Toissapäivänä julkisuuteen tullut Lehtimäen opiston surmatapaus on vauhdittanut entisestään keskustelua hoidon valvonnan järjestelyistä ja laadusta.

Peruspalveluministeri Paula Risikko haluaa selkeyttää hoitolaitosten valvontaan liittyvää työnjakoa.

MTV:n uutisten haastattelussa ministeri sanoi, että laitosten valvonta on jakautunut nyt useille viranomaisille. Tähän asiaan tarvitaan Risikon mielestä nyt selvyyttä.

- Kyllä meillä on valvontaa. Olen kuitenkin kesällä käynnistänyt selvityksen siitä, valvotaanko oikeita asioita ja onko työnjako selvä. Lähiaikoina valmistuvat toimenpide-esitykset ja niitä viedään eteenpäin, Risikko kertoi.

Käytännön esimerkkinä Risikko mainitsee, että ainakin Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen ja lääninhallitusten työnjakoa selvitetään.

Ministerin mielestä myös soveltuvuustestit pitäisi palauttaa hoitoalan oppilaitoksiin. Lisäksi koulutuksen aikana ilmenevään soveltumattomuuteen pitäisi voida puuttua.

- Meillä ei tällä hetkellä ole mitään lainsäädännön tukea sille, että koulutuksen aikana todetun soveltumattomuuden takia koulutus voitaisiin keskeyttää, Risikko huomauttaa.

Keskustelua hoidon valvonnasta on vauhdittanut kehitysvammaisten surmat Ylisen hoitolaitoksessa sekä Lehtimäen opistossa.

Vammaisten oikeuksia ajava yhdistys Kynnys ry uskoo, että viimeaikaiset vammaisten kuolemantapaukset ovat vain jäävuoren huippu. Yhdistyksen mukaan suurin ongelma on laitosten todellisen valvonnan puute.

- Muodollisesti näitä paikkoja valvoo lääninhallitus ja eduskunnan oikeusasiamies, mutta tämä valvontajärjestelmä ei toimi. Näillä instansseilla ei ole minkäänlaisia resursseja hoitaa tätä tehtävää, sanoo Kynnys ry:n puheenjohtaja Jukka Kumpuvuori.

Länsi-Suomen lääninhallitus on myöntänyt, että Lehtimäen opiston tapaus oli valvonnaltaan eräänlainen väliinputoaja. Kyseinen kansanopisto on nimittäin ollut opetushallinnon valvonnassa, koska se on luokiteltu opinahjoksi. Yleensä kehitysvammaisia hoitavat laitokset ovat sosiaalipuolen viranomaisten valvonnassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.