Mainos

Rio-koiran tie vei Brasilian slummista lumiseen Suomeen: "Kun Rio näki lunta ensimmäisen kerran, kaveri sekosi hämmästyksestä"

Rion roduista tai taustoista ei ole tietoa.  Se muutti Brasilian auringon alta Suomeen, muttei ole talvesta ja lumesta moksiskaan.

Rio syntyi kadulle Rio de Janeirossa. Vaaleanruskean, veljensä Pluton kanssa favelasta löytyneen koiran syntymäpäiväksi on merkitty 5.12.2012.

Favela on slummialueen nimitys Brasiliassa.

Rion elämän alku ei kenties ollut se ruusuisin, mutta hätä ei ole tämän näköinen: pian se tapaisi uuden omistajansa. Marjut Laakso oli muuttanut Rioon vuonna 2012.

– Olimme ajatelleet ottavamme koiranpennun seurakseni ja suojakseni. Olimme käyneet monena viikonloppuna katselemassa kissan- ja koiranpentuja läheisellä feiralla, eli torilla. Tällä kerralla silmäni osuivat pieneen, suloiseen pentuun, joka ärisi kymmenen kertaa isommalle koiralle napaten lelun tämän nenän edestä, Laakso muistaa.

He jatkoivat matkaa Ipaneman rannalle. Ajatus koirasta ei kuitenkaan jättänyt rauhaan.

– Minun oli pakko palata noutamaan pentu. Rio sylissäni kävelimme paikalliseen eläinkauppaan ja hankimme kaiken tarvittavan, koska ennestään meillä ei ollut mitään valmiina.

Vieraita kuin lasten juhliin konsanaan

Brasiliassa on jo enemmän koiria kuin lapsia. Vuonna 2012, kun Rio-pentu syntyi maailmaan, brasilialaisilla oli jo 20 miljoonaa pientä koiraa. Se on enemmän kuin missään muualla.

Lemmikkikoirille on Brasiliassa omia takseja ja viiden tähden hoitoloita. Laakson käyttämässä koirahoitolassa oli koirille oma piha, uima-allas ja jopa televisio ulkoterassilla.

– Hoitovuorokauden hinta oli halvempi kuin mitä maksaa Suomessa tavallisessa koirahoitolassa. Toivoisin Suomeen enemmän kodinomaisia hoitopaikkoja. Onneksemme olemme sellaisen löytäneet, Laakso sanoo.

Alkuvuoden karnevaaliaikaan Riossa järjestetään koirille myös omat karnevaalit.

– Silloin koirat puetaan jonkun tietyn teeman mukaisesti, ja monesti samalla tavalla vaatetettuna on myös omistaja. Kadut vilisevät silloin erilaisia koiria. Näimme kerran myös vaatetetun kukon, joka kulki kiltisti talutushihnassa, Laakso kuvaa.

Hemmotelluille lemmikeille järjestetään syntymäpäiväjuhlia, joissa on vieraita kuin lastenjuhlissa.

– Silloin on monenlaista syötävää sekä koirille että omistajille. Juhliin saatetaan laittaa hurjasti rahaa. Saimme monta hyvää ystävää koirapiireistä. Koiriin myös satsataan mieluummin kuin omaan hyvinvointiin. Riossa on paljon yksityisiä eläinlääkäreitä, jotka eivät ole halpoja paikallisille, Laakso muistaa.

Hän kehuu myös suomalaisia koiranomistajia.

– Mielestäni pidämme Suomessa jo hyvää huolta lemmikeistämme. Ehkä meille ei ihan sovi samanlainen koirakulttuuri kuin Riossa. Siellähän on eläinkaupoissakin hyllykaupalla erilaisia asusteita ja pukuja eläimille. Samalla tavalla kuin meillä on lasten vaatteita.

"Ihmeen hyvin brasilialainen on sopeutunut elämään Suomessa"

Ennen Rio-koiran hankintaa Laaksolla oli koiralle kolme kriteeriä: sen piti jaksaa juosta pitkiä lenkkejä, sillä oli oltava luonnetta ja sen oli oltava poika.

– No, nuo kaikki sain, ja vähän liikaakin, hän toteaa.

Rion roduista tai taustoista ei ole tietoa. Se on ruskeasilmäinen, keskikokoinen ja suojelutahtoinen. 

– Rio on hyvin suojeleva varsinkin minua kohtaan, ja hän pelasti meidät ainakin pari kertaa ryöstöltä Rio de Janeirossa asuessamme. Hemmottelimme koiran alussa aivan pilalle, ja tuon virheen takia olemme Suomessa joutuneet tekemään paljon työtä.

Rion päivät Brasilian auringon alla kuitenkin tulivat päätökseen, kun Laakso perheineen palasi takaisin Suomeen. Koira matkasi luonnollisesti mukana.

– Viime vuoden talvi oli Rion ensimmäinen Suomessa, ja kun hän näki lunta ensimmäisen kerran, kaveri sekosi hämmästyksestä. Kovilla pakkasilla ovat vaatteet auttaneet, ja ihmeen hyvin brasilialainen on sopeutunut elämään Suomessa. Itse asiassa Rio haluaa aina ulos, kun vain mahdollista. Hän rakastaa läheistä metsää ja isoa pihaamme, jossa voi telmiä vapaana, Laakso kuvaa.

Joulua Rio juhlii perheensä kanssa, joulukravatti kaulassaan. Rion kravatit ovat brasilialaista perinnettä, ja Laakso valmistaa ne itse.

– Brasiliassa on tavallista pukea myös koira tai kissa juhlaan tai tapahtumaan. Kun Rio palasi koirahoitolasta, hänellä oli aina uusi koirakravatti kaulassaan, ja meistä se oli kiva tapa muistaa omistajia. Suomeen palattuamme päätin valmistaa muutamia eri teemoihin sopivia, suhteellisen yksinkertaisia kravatteja, Laakso sanoo.

Jouluna Riokin saa syödäkseen tavallista parempaa ruokaa, ja saattaapa sille löytyä pukin pussista joululahjakin. Aika perheen kanssa on ilon aihe myös koiralle.

– Rio rakastaa perheen jo aikuisia lapsia ja kaipaa heitä aina, kun he ovat poissa. Välillä hän istuu tyttären entisen huoneen oven takana ja vain odottaa toista saapuvaksi. Kun poikamme tulee käymään, Riolla ei heilu pelkästään häntä, vaan koko peppu, Laakso kuvailee.

Hän kuitenkin epäilee, että Rion suosikkiasia joulussa ovat jouluherkut. Ja paketit – ne Rio on erittäin taitava avaamaan itse.

Osittainen lähde: Qz.comTheatlantic.comGlobaltimes.cn, Video: Newsflare

***

0:09

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.