Rikosylikonstaapeli tutki 16-vuotiaaseen kohdistunutta seksuaalirikosta ja viivytteli lähes kaksi vuotta – eduskunnan oikeusasiamieheltä huomautus

Eduskunnan oikeusasiamies (OA) Petri Jääskeläinen on antanut seksuaalirikosta tutkineelle rikosylikonstaapelille huomautuksen useista laiminlyönneistä. 

Lapseen kohdistunutta seksuaalirikosta tutkinut rikosylikonstaapeli oli viivytellyt tutkinnassaan aiheettomasti.

– Asiassa ei asianomistajan kuulustelun jälkeen lähes kahteen vuoteen oltu tehty mitään, todetaan oikeusasiamiehen tiedotteessa.

Rikoksen tutkiminen eteni vasta kun tutkija vaihdettiin.

– Tämän jälkeen asia siirtyi reilussa kuukaudessa syyteharkintaan, kun tarvittavat kuulustelut tehtiin ripeästi. Asia ei ollut laaja eikä laadultaan poikkeuksellinen, mutta esitutkinta kesti kaikkiaan yli 2,5 vuotta. Asia on nyttemmin siirtynyt käräjäoikeuteen, tiedotteessa kerrotaan.

Vanhemmille ei kerrottu kuulusteluista

Oikeusasiamies on huomauttanut rikosylikonstaapelia myös siitä, että rikoksen uhriksi joutuneen 16-vuotiaan vanhemmille ei suotu mahdollisuutta olla läsnä kuulustelussa.
Vanhemmille ei myöskään ilmoitettu kuulustelusta, eikä sen sisällöstä.

Rikosylikonstaapeli ei myöskään ohjannut rikoksen uhria tukipalveluiden piiriin.

– Näin olisi tullut menetellä, vaikka kuulustelussa olikin ollut läsnä asianomistajan asianajaja, tiedotteessa todetaan. 

Taustalla työuupumus 

Oikeusasiamiehen ratkaisussa viitataan siihen, että tutkintaa tehnyt rikosylikonstaapeli olisi kärsinyt työuupumuksesta ja työn alla olleita juttuja olisi ollut paljon.

– (Rikosylikomisario)on osaltaan vastuussa esitutkinnan kestosta. Jos hänellä on ollut vaikeuksia selvitä työkuormastaan juttujen paljouden ja/tai työuupumuksen vuoksi, hänen olisi tullut kääntyä esimiehensä puoleen, ratkaisussa todetaan.

Päivitys 10.05: Juttuun lisätty kappale työuupumuksesta.

Lue myös:

    Uusimmat