Poliisi kehittää kasvontunnistusta - tulee käyttöön, jos poliisin henkilötietolaki menee läpi

2:57

– Automaattisen kasvojen tunnistusjärjestelmän on tarkoitus toimia massaseulonnan apuvälineenä poliisin toiminnassa, kertoo ylitarkastaja Jani-Heikki Järvinen keskusrikospoliisista Rikospaikka-ohjelmassa.

Videolla on ote illan Rikospaikan haastattelusta. Koko ohjelma tulee MTV3-kanavalla 22.35.

Idea kehitysprojektissa on se, että rikospaikalla valvontakameran kuvaan tallentunutta henkilöä voidaan etsiä nopeasti poliisin omista rekistereistä.

Vastaavasti poliisin rekisterissä oleva valokuvaa voidaan verrata vaikkapa valvontakameran aineistoon ja etsiä henkilöä sieltä.

Automaattinen kasvontunnistus perustuu siihen, että kone mittaa kasvoista eri pisteitä ja niiden etäisyyksiä ja hakee vastaavia mittoja vertailuaineistoista. Järvinen kertoo, että näitä pisteitä on toistasataa.

Kasvojen tunnistuksen käyttöönotto edellyttää sitä, että eduskunta hyväksyy vireillä olevan poliisin henkilötietolain. Passirekisterissä olevia kuvia ei poliisi saisi tällä tietoa käyttää vertailussa.

Järvinen arvelee, että kuvajärjestelmä voisi olla käytössä 2019 tai 2020.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Rikospaikka keskiviikkoisin 22.35 MTV3

Otsikkoa korjattu 18.52 - tietosuojalaki muutettu poliisin henkilötietolaiksi

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.