Mainos

Rikosilmoitukset ohjautuvat jatkossa yhteen paikkaan Helsingissä

Ilmoitusten keskittäminen esikäsittely-yksikköön eli REK:iin vaputtaa poliisin tutkintahenkilöstöä näkyvään poliisitoimintaan.

Helsingin poliisilaitokselle tulevat rikosilmoitukset ohjataan keskitetysti esikäsittely-yksikköön ensi maanantaista lähtien. Rikostutkinnan esikäsittely-yksikkö eli REK esikäsittelee rikosilmoitukset ja jakaa tutkittavat rikokset ja rikossarjat poliisilaitoksen muihin yksiköihin.

Esikäsittely-yksikön tavoitteena on parantaa rikostutkinnan laatua, tehokkuutta, rikosten selvitystasoa ja syyttäjäyhteistyötä. Pitkällä aikavälillä uudistus parantaa myös kansalaisten palvelua.

- Henkilöstöä vapautuu muun muassa näkyvään poliisitoimintaan, kertoo rikosylitarkastaja Ilkka Koskimäki Helsingin poliisilaitokselta.

Yksinkertaisissa ja selvissä tapauksissa esikäsittely-yksikkö suorittaa itse lyhytkestoista tutkintaa.

- Sellä tehdään lopettamispäätös, jos tapauksessa ei ole syytä epäillä rikosta eikä näin ole syytä aloittaa esitutkintaa, Koskimäki kertoo.

Yksikössä myös muun muassa sarjoitetaan pimeitä rikoksia yhteistyössä tietopalvelun kanssa. Heidän käytössään on ns. Pona-järjestelmä, joka voi kohdentaa rikoksentekijän ja auttaa tutkinnan suuntaamista.

Esikäsittely-yksikkö eli REK pitää myös yllä tilannekuvaa esitutkinnassa olevista asioista, joten samankaltaiset rikosilmoitukset eivät jää huomaamatta.

Uutta rikososaston esikäsittely-yksikköä johtaa ylikomisario Jukka Mäkelä. Yksikössä työskentelee vajaa 50 henkilöä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.