Rikoksia, dopingkäry, UFC-keisarin vihat niskaan – poliiseja paennut rattijuoppo on vapaaottelutähti, joka puolustaa mestaruusvyötään: "Voisin lyödä hänet"

Jon Jones puolustaa UFC-titteliään lauantaina – tässä kuvia vapaaottelutähden uralta 0:40
Videolla kuvia vapaaottelutähti Jon Jonesin uralta.

Jon Jones oli vain 23-vuotias, kun hänestä tuli historian nuorin UFC-mestari vuonna 2011. Alemman raskaansarjan mestaruusvyön tuolloin ansainneen amerikkalaisen matka kohti vapaaottelun huippua on ollut likainen.

Päivä, jolloin Jones valloitti UFC-mestaruuden ennätysnuorena kuvastaa tappelijan elämää laajemmin. Ottelupäivän aamulenkillä hän päätyi tekemään tyhjäksi ryöstöyrityksen New Jerseyn Patersonissa ottamalla pakenevat vorot jalan kiinni.

Debyytti ammattilaisena oli kirjaimellisesti veret seisauttava. 21-vuotias Jones pudotti Brad Bernardin teknisellä tyrmäyksellä 92 sekunnissa Boxboroughissa Massachusettsissa vuonna 2008.

Jon "Bones" Jones oli lukiovuosinaan osavaltionsa painimestari, ja rikosoikeuden opinnot saivat lopulta tehdä tilaa urheilu-uran tieltä. Vuonna 2008 käynnistynyt ammattilaisura häkissä lähti käyntiin ryminällä: kuudessa kuukaudessa kolme voittoa.

Omintakeinen ottelutyyli, epätavallinen lyönti- ja potkuvalikoima, kiertävät kyynärpääiskut ja kiertopotkut muodostuivat nopeasti Jonesin tavaramerkiksi.

Rikoksia ja dopingia

Jonesin siviilielämässä on riittänyt sekoilua. Lähipiiri on toivonut jokaisen niistä olevan viimeinen - turhaan. Vuonna 2011 Jones pidätettiin Albuquerquessa strippiklubin parkkipaikalla ajokortitta ajamisesta. 

Vuotta myöhemmin hän täräytti humalassa Bentleyllään pylvääseen Binghamtonissa New Yorkissa. Kolme vuotta tästä hän pakeni kolaripaikalta, jossa raskaana oleva nainen loukkaantui. Jones antoi itsensä ilmi poliisille tunteja rikospaikan jättämisen jälkeen.

UFC-mestaruudet mitätöitiin, Jones hyllytettiin ja tuomittiin myöhemmin 18 kuukauden valvotulle koeajalle. Vuosikymmenen rötöslistan luettelointi veisi loppuillan.

UFC-uraa henkilökohtaiset vastoinkäymiset eivät aluksi hidastaneet. Jonesista tuli elokuussa 2012 ensimmäinen UFC-ottelija, joka solmi maailmanlaajuisen yhteistyösopimuksen urheiluvaatejätti Niken kanssa. Vuonna 2016 vauhti hidastui.

Jones kärähti dopingista ja asetettiin vuoden mittaiseen kilpailukieltoon nautittuaan erektiolääkettä, joka sisälsi kiellettyä antiestrogeenistä klomifeeniä ja syöpälääkkeistä tuttua letrotsolia. Yhdysvaltain antidopingtoimikunta lievensi kuitenkin vuoden pannaa, sillä se ei katsonut Jonesin käyttäneen aineita urheilullisen suorituskyvyn parantamiseen.

Dana Whiten epäsuosiossa

Ristiriitaisella persoonalla on riittänyt myös vihamiehiä. Jonesin ja mestaruushaastaja Rashad Evansin kohtaaminen oli siirtynyt useita kertoja ennen huhtikuuta 2012. Evans kesti ensimmäisenä vastustajana kolmeen vuoteen Jonesia vastaan täyden ajan, mutta hävisi ottelun lopulta selkein tuomariäänin.

UFC-presidentti Dana White ilmoitti ottelun jälkeen, että Jones kohtaisi seuraavaksi Dan Hendersonin. Ottelun ajankohta sijoitettiin syyskuun 2012 alkuun, mutta Hendersonin polvivamma perui kamppailun kaksi viikkoa ennen H-hetkeä. 

Keskisarjassa otellut Chael Sonne ilmoittautui nopean aikataulun vastustajaksi, mutta Jones neuvonantajineen kieltäytyi ja sai kokea Whiten vihan nahoissaan. UFC-keisari haukkui julkisuudessa Jonesin ja tämän valmentajan Greg Jacksonin rajuin sanankääntein.

Lypsylehmää ei kuitenkaan koskaan teurasteta. Ura on pitkistäkin tauoista huolimatta jatkunut voittoisana, ja marraskuun 22. päivä vuonna 2019 White vahvisti ESPN:lle, että kevyen raskaansarjan voittamaton mestari puolustaa titteliään helmikuun kahdeksas päivä Dominick Reyesiä vastaan.

Uransa kaikkiaan 27 ottelusta 25 voittanut Jones on kertonut harkitsevansa Reyes-ottelun jälkeen raskaaseen sarjaan siirtymistä. Tietty vastustajakin on jo mielessä.

– Haluaisin todella taistella (raskaansarjan mestaria) Stipe Miocicia vastaan. Minusta tuntuu, että voisin lyödä hänet, uransa 26 ottelusta 25 voittanut Jones uhkui ESPN:lle.

Jon Jonesin ja Dominick Reyesin välinen ottelu UFC 247 -tapahtumassa Suomen aikaa sunnuntaiaamuna kello 5.00.

Lue myös:

    Uusimmat