Riitta Uosukainen: Ikäpolvellamme on asenneongelma tietotekniikkaan

Kehittyvä tietotekniikka muodostaa tänä päivänä ikäihmisille uudenlaisen haasteen. Valtioneuvos Riitta Uosukainen löytää dilemmaan ratkaisun yllättävästä teoksesta.

Riitta Uosukainen tunnistaa monen ikäisensä, koulutetun ihmisen ongelman. Verkkolukutaito on Suomen aikuisväestöltä hukassa. Internetin suomia mahdollisuuksia ei osata käyttää riittävästi hyväksi.

− Olen itsekin monessa suhteessa huono käyttämään tietotekniikkaa, eikä oppia saa helposti. On vastenmielistä etsiä neuvoja käyttöohjeista. Ja koneet uusiutuvat sitä vauhtia, että siinä menee sormi suuhun, Uosukainen sanoo.

Ongelma näkyy myös asennepuolella. En osaa, enkä opettele! Näin moni Uosukaisen ikätoveri toteaa modernin tietotekniikan aikakaudella.

− En koske tietokoneeseen, sanoivat eräätkin hyvin merkittävät kansanedustajat 2000-luvun taitteessa, Uosukainen kertoo havainnoistaan.

Moderni oppikirja

Suomen ainut mahdollisuus on opetus, koulutus ja sivistys. Sanoma toistuu yhdessä suomalaisen kirjallisuuden suurimmista merkkiteoksista. Konkreettinen lisäys löytyi filosofi Pekka Himasen kannanotosta 1990-luvun puolivälistä.

− Suomen aikuisväestö on uuden ajan lukutaidon edessä ihan samassa jamassa kuin Jukolan pojat lukutaito-opissaan.

Uosukainen sanoo, että Aleksis KivenSeitsemän veljestä on moderni oppikirja, jonka sanoma on ajankohtainen myös tänä päivänä.

− Veljekset eivät olleet enää pikkupoikia lähtiessään opiskelemaan lukutaitoa. Niin he vain oppivat, ja ainoastaan opin avulla he pääsivät integroitumaan yhteiskuntaan. Siksi Seitsemän veljestä on äärimmäisen hyvä oppikirja siihen, miten uuden ajan verkkolukutaitoon pitää asennoitua.

Uosukainen kehottaa hankkimaan teoksen uutena, pehmytselkäisenä versiona ja tutustumaan tekstiin tuorein silmin.

− Seitsemässä veljeksessä on niin monenlaisia aineksia esimerkiksi siitä, miten suomalaiset eivät pysty puhumaan toisilleen mitä todella toisistaan ja elämästä ajattelevat. Meidän pitäisi pystyä ilmaisemaan itseämme. Laurin tilasaarna hiidenkivellä opettaa ja varoittaa, myös viinasta.

Kivi hakee vertaistaan

Myös itse kirjailija mestariteoksen takana, Aleksis Kivi, saa Uosukaisen innostumaan.

− Suomen kielen laudaturtyötäni varten minun piti lukea kaikki 1970−1990-luvuilla ilmestynyt suomenkielinen kaunokirjallisuus. Siinä luin myös Kiven teokset.

− Seitsemän veljestä on valtava aineisto, rikas kielellisesti, muodollisesti ja kieliopillisesti. Se mullisti kaikki tilastot. Kivi todella oli nero, Uosukainen sanoo.

Sunnuntaina 10. lokakuuta liput liehuvat ympäri Suomea Kiven kunniaksi. Uosukainen oli aikanaan mukana ajamassa toiselle suurelle kotimaiselle kirjailijalle, Minna Canthille, liputuspäivää. Uusia liputtamisen arvoisia nimiä valtioneuvos ei halua lähteä spekuloimaan.

− Teimme vuosia töitä, että saimme Canthille oman päivän. Liputuspäiviä ei kuitenkaan saa olla liikaa, muuten liputtaminen arkistuu.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja