Riihimäkeläinen Pia onnistui laihduttamaan liki 60 kiloa – isän kuolema pysätti nuoren naisen: "Toistin itselleni, että tämä on pakko tehdä"

Riihimäkeläinen Pia laihdutti muutamassa vuodessa liki 60 kiloa – isän kuolema pysätti:"Toistin itselleni, että tämä on pakko tehdä" 0:34
Katso videolta kuvia Pian muutoskuvia vuosien varrelta.

Pia laihdutti muutamassa vuodessa noin liki 60 kiloa. Hän kertoo MTV Uutisille, miten onnistui.

Vuoden 2015 alussa riihimäkeläinen Pia Ojalehto, 27, meni kolesterolimittauksiin. Tulos oli 6.9, hälyttävän korkea.

168 senttimetriä pitkä Pia painoi tuolloin 131 kiloa. Liikakilot eivät olleet hänen elämäänsä häirinneet, eikä terveyden kanssa ollut ollut ongelmia. Tuolloinkin elämä oli kulunut normaalia perusarkea pyörittäessä. Pia työskenteli koulunkäyntiavustajana ja seurusteli silloisen kumppaninsa kanssa.

Pia oli vain ajatellut, että hänellä oli huono kunto ja siinä kaikki. Hän ei juuri urheillut eikä ollut koskaan välittänyt liikunnasta. Yleensä hän kulki paikasta toiseen autolla.

– Olen ollut koko ikäni ylipainoinen. Sen takia ehkä olin jotenkin sokeutunut omalle ylipainolle. Ei se ollut vaikuttanut mihinkään, esimerkiksi kumppanin löytämiseen.

Saman vuoden syksynä Pian isä kuoli sepelvaltimotautiin. Silloin hän päätti, että omille elintavoille on pakko tehdä jotain. 

Kaikki lähti kävelystä

Pia aloitti kävelemällä pieniä lenkkejä kotitalon ympäri. Hölkkäämään hän ei pystynyt eikä se varmaan olisi tehnyt polville hyvääkään. Myöhemmin hän pidensi lenkkejä noin viiden kuuden kilometrin mittaisiksi.

– Kävelin, vaikka ei aina huvittanut. Toistin itselleni, että tämä on pakko tehdä, hän muistelee.

Hiljalleen Pia jätti ruokavaliostaan pois kaikkea ylimääräistä, kuten karkit. Paino lähtikin putoamaan nopeasti. 

– Aloin jättää hiilihydraatteja pois ja syödä parin kolmen tunnin välein. Suosin vähärasvaista, proteiinipitoista ruokaa.

Vuonna 2011 tai 2012 Pia oli käynyt ravitsemusterapeutilla lääkärin määräyksestä. Hän ei kokenut, että siitä olisi ollut hyötyä.

– Siellä vain tuputettiin ruokaympyrää ja lautasmallia. Ei oikeastaan selitetty, miten pitää syödä. Ei auta, jos kerran päivässä syö lautasmallin mukaan, jos muuten syö karkkia.

Ensimmäinen vuosi meni sokerikoukussa

Ensimmäinen vuosi oli vaikein, sillä sokerikoukusta oli hankala päästä eroon. Sillä oli niin helppo taltuttaa nälkä.

– Ei kukaan voi sanoa, että sokerikoukusta pääsee eroon kahdessa viikossa.

Pia jatkoi sitkeästi hedelmien ja marjojen syömistä, kun makeannälkä yllätti. Hän yrittää syödä nykyisin tasaisesti niin, että verensokeri pysyisi hyvänä eikä himoja tulisi.

Takapakeista yli sitkeydellä

Alkuun painoa putosi reippaasti, 15 kiloa. Sitten lukema jämähti paikoilleen. Se turhautti ja epätoivo oli vallata mielen. 

– Sitten vain ajattelin, että noh, katsotaan huomenna, päivä kerrallaan. 

Muutama vuosi sitten Pia oli meneillään hieman vaikeampi parisuhde, jonka aikana kiloja kertyi takaisin. Ennen suhdetta hän oli painanut 95 kiloa ja myöhemmin paino nousi 105 kiloon.

– Sen jälkeen aloitin uudelleen. Kävelin ja söin oikein.

Ensin salilla käyminen ahdisti

Pia oli joskus aiemmin käynyt salilla, mutta hän oli kokenut sen niin kiusaannuttavaksi, että oli jättänyt salitreenit sikseen. Hänestä oli tuntunut, että muut tuijottivat häntä ja joskus hän oli jopa kuullut vähätteleviä kommentteja. Lisäksi hän tunsi olevansa hukassa laitteiden kanssa.

– Salit ovat pieniä paikkoja ja ihmiset näkevät hyvin toisensa. Ajattelin, että tämä ei ole mun paikka, koska olen läski.

Kuntosalihommista Pia innostui viime vuoden alussa asuessaan Turussa. Hän palkkasi personal trainerin. Kipinä tekemiseen syttyi ja alkoi kunnon treenaus. Pikkuhiljaa salilla käymisestä tuli miellyttävä rutiini. 

Saman vuoden kesällä Pia muutti Vantaalle ja tapasi nykyisen miehensä. He alkoivat käydä yhdessä salilla. Miehen tsemppaus on auttanut omassa treenaamisessa. 

Yrittäjäarkea vauvan kanssa

Huhtikuussa Pia ja hänen miehensä saivat lapsen. Äitiyslomaa Pialla ei varsinaisesti ole, sillä hänellä ja hänen miehellään on oma yritys. Pia hoitelee hallinnollisia juttuja ja ottaa vauvan mukanaan töihin.

Vauva syntyi hätäsektiolla toukokuussa, joten Pia on ottanut rauhallisesti. Kesä-heinäkuun vaihteessa tehdyn haastattelun aikaan hän kertoi, että vielä ei ollut aika lähteä lenkkipolulle.

Pia kertoo, että jotkut olivat povanneet hänen lihovan lapsen saamisen myötä. Toisin kävi. Raskauden aikana kiloja ei juuri kertynyt ja vauvan synnyttyä paino putosi itsestään. Nykyisin Piasta on mukava käydä salilla.

– Hyvin vähän oli mielitekoja raskausaikana. Jos teki mieli makeaa, söin rahkoja ja mangopilttiä.

Tavoitteena lihaksikkaampi kroppa

Pia laskeskelee, että hän on tähän mennessä laihtunut noin 57–60 kiloa. Jossain vaiheessa hän aikoo mennä poistattamaan ylimääräisen nahan, joka on jäänyt roikkumaan laihtumisen jälkeen. Konsultaatioaika yksityiselle klinikalle on tiedossa.

– Julkinen puoli ei mua huoli. Sinne ei saa lähetettä, jos nahasta ei ole terveydellistä haittaa. Tilanne olisi eri, jos olisin aikanaan mennyt vaikkapa vatsalaukun ohitusleikkaukseen.

Pian tavoitteena on keventää vielä muutama kilo ja saada lihakset näkyviin. Fitnesskisoihin hän ei ole menossa, vaikka on joskus pyöritellytkin mielessään ajatusta kisalavalle nousemisesta.

Säännöllinen ruokailurytmi

Pia noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota. Hän syö parin kolmen tunnin välein. Vihanneksia ja kanaa menee paljon. Ruoka tulee nykyisin tehtyä pääosin itse. 

– Mies syö myös pikaruokaa, mutta ei se mua häiritse. Ulkona syödessämme otan salaatin tai muuta kevyttä. En ole kaivannut hampurilaisia.

Moni on ihmetellyt, miten yrittäjyys ja terveelliset elämäntavat sopivat samaan pakettiin. Työpäivät kun voivat olla pituudeltaan hyvinkin vaihtelevia. 

– Kyllä se vähän hankaloittaa. Joskus saatettiin lähteä salille aamuviideltä tai myöhään illalla, että ehti tehdä töitä. 

Loppupeleissä terveellinen syöminen ei ole kovin vaikeaa. Toimistolla on aina jääkaapissa rahkaa. Pitää vain vähän suunnitella, että mistä ruokaa päivän aikana hakee.

– Kyllä salaattia saa nykyisin joka paikasta.

Tarvitaan pysyviä muutoksia

Joskus Pialta on kysytty, millä ihmepillerillä hän onnistui keventämään. Onneen ei kuitenkaan ole oikotietä. Pysyvän tuloksen eteen täytyy tehdä pysyviä muutoksia. 

– Ei kukaan millään pirtelöillä tule toimeen, Pia uskoo.

Aluksi Pia oli ajatellut, että olisi vaikeaa muuttaa elintapoja. Hän oli ajatellut, että keventämistä varten pitäisi nähdä nälkää ja käyttää jotain erikoisia ruokavalioita.

– Auttaa, kun tajuaa, että syömällä laihtuu.

Juttua korjattu 2.8. klo 9.47: Pia on syntynyt vuonna 1988.

Lue myös:

    Uusimmat